Lemur mangosta

Eulemur mongoz

Nom comú

Lemur mangosta

Hàbitat

A Madagascar habita en boscos secs de fulla caduca, mentre que a les illes Comores viu en boscos humits.
Característiques

Família

Lemuridae

Ordre

Primats

Classe

Mamífers

Gestació

128 dies.

Nombre de cries

1

P. Conservació

AEP

Dieta

S'alimenten principalment de fruits, fulles, flors i nèctar.

Vida

A la natura desconeguda, en captivitat fins a 30 anys.

Biologia i comportament

És un petit lèmur arbori que sol viure en grups socials reduïts, de quatre o sis membres. Els grups normalment estan compostos per una parella mascle-femella i les seves cries, que viuen al grup parental fins als 3 anys aproximadament. Dins del grup la femella té preferència sobre el menjar respecte del mascle. És una espècie amb dimorfisme sexual; els mascles presenten colors grisos i marrons, amb el morro blanc i barbeta fosca. Mentre que les femelles presenten colors més clars i barbeta blanca. En tots dos casos amb cridaners ulls de color vermell.

Aquests lèmurs es comuniquen mitjançant vocalitzacions que consisteixen en un so similar a “oom”. L'utilitzen per trucar a les cries, reunir el grup i advertir de la presència de perill, com l'aparició de la fossa, el principal depredador. També utilitzen les vocalitzacions per marcar el territori. Això també ho fan a través de l'olor que desprenen.

Els lèmurs mangosta es troben amenaçats al seu hàbitat natural, principalment a causa de la pèrdua del seu hàbitat per desforestació, creació de cultius, pastures per a bestiar i assentaments humans en general.

Algunes
curiositats

Els lèmurs es comuniquen de diverses maneres, com les vocalitzacions, però a més d'això, també ho fan mitjançant expressions facials i curioses postures corporals. A més, és de les poques espècies de lèmurs que viuen fora de l'illa de Madagascar.