Lèmur de collaret vermell

Varècia rubra

Nom comú

Lèmur de collaret vermell

Hàbitat

Boscos humits tropicals.
Característiques

Família

Lemuridae

Ordre

Primats

Classe

Mamífers

Gestació

90-102 dies

Nombre de cries

3

P. Conservació

AEP

Dieta

S'alimenten principalment de fruita, nèctar i pol·len. Durant l'estació seca, quan el menjar escasseja, s'alimenten també de fulles, flors i llavors.

Vida

18-20 anys a la natura, fins a 25 anys en captivitat.

Biologia i comportament

Són lèmurs de grans dimensions, amb una cua d'uns 60-65 cm. El color del pelatge dominant és castany fosc, amb la regió ventral, la cua, el musell i les potes de color negre. A més, presenten una taca blanca al coll i, de vegades, petites zones més clares en talons, musell i dígits. Les femelles són lleugerament més grans que els mascles.

És una espècie principalment diürna i viu en grups socials de 2 a 16 individus on la femella és el nucli central. Són animals força territorials, defensant de forma agressiva el seu espai davant d'altres grups de lèmurs de collaret vermell. El marcatge territorial també el fan a través de l'orina. Per comunicar-se utilitzen unes 12 vocalitzacions diferents.

Aquest lèmur està amenaçat, considerat en molt alt risc d'extinció a causa de la pèrdua del seu hàbitat i de la caça; com passa amb la major part d'aquests primats malgaixos. Els assentaments humans generen camps de cultiu i zones de pastura per a bestiar que destrueix l'hàbitat natural dels lèmurs.

Algunes
curiositats

Els lèmurs de collaret vermell presenten glàndules als canells, a través de les quals desprenen olors que deixen el seu rastre a les branques dels arbres per marcar el territori. A més, la seva cua llarga els proporciona ajuda per desplaçar-se entre els arbres. D'altra banda, presenten ungles als dits dels peus que utilitzen per empolainar-se ells mateixos i els membres del seu grup.