Cercopitècids
Primats
Mamífers
163-167 dies.
1
AEP
Els fruits, inclosos carn i closques de fruits molt durs, en són els aliments bàsics. També s'alimenten de llavors, fulles i petits animals invertebrats.
18 anys a la natura i 27 anys en captivitat.
Aquests simpàtics primats pertanyen al gènere Cercocebus, dins del qual trobem 6 espècies diferents. A aquest gènere se'l coneix com els micos de “la ratlla a l'ull” a causa de la seva ratlla blanca a la part superior dels seus ulls. Els mangabeis de coroneta blanca tenen un pelatge de color marró a gris amb les parts interiors dels seus membres blanques.
En general, solen viure en grups multimale o multifemale on la competició entre grups veïns sol ser molt agressiva. Els grups poden ser de 95 individus com a màxim. Solen habitar en boscos de galeria, palmerars, manglars i zones pantanoses. Aquests llocs els serveixen de refugi quan detecten algun depredador. Se solen associar amb micos arboris per alimentar-se de les fruites que els cauen.
De locomoció quadrúpeda, són primats diürns i molt terrestres, passant el 70% del dia a terra. Tenen unes mandíbules molt poderoses que utilitzen per partir les closques de fruita seca que altres animals no poden partir.
El comportament sexual comença abans de l'any, els mascles juvenils poden muntar femelles sexualment madures tres vegades més que els mascles adults.
Posseeixen unes característiques parpelles blanques els moviments de les quals els serveixen per comunicar-se. També emeten potents vocalitzacions per mantenir-se en contacte i així poder informar de possibles perills o intrusos.
Aquests mangabeis són els únics primats, a banda de l'home, que es poden contagiar de la lepra.