Pelicà rosat

Pelecanus rufescens

Nom comú

Pelicà rosat

Hàbitat

Viuen en una gran varietat d'ecosistemes aquàtics, però prefereixen llocs d'aigües tranquil·les i llacunes amb vegetació d'aigües superficials, com ara llacs d'aigua dolça, pantans, grans rius amb corrents lents o basses estacionals. També se'ls troba llacs alcalins i salins, i de vegades en zones costaneres com badies o estuaris, generalment eviten llacs amb marges costeruts.
Característiques

Família

Pelecànids

Ordre

Pelecaniformes

Classe

Aus

Gestació

30 dies.

Nombre de cries

2 - 4

P. Conservació

AEP

Dieta

S'alimenten de peixos que capturen freqüentment en grup, prefereixen peixos cíclids, especialment Haplochromis i Tilapia.

Vida

10-20 anys a la natura i fins a 30 en captivitat.

Biologia i comportament

És més petit i rabassut que el pelicà comú, el seu plomatge és clar amb una ombra grisa rosada. Les plomes primàries i secundàries són gris castanyes. Mesura 125-132 cm, amb una envergadura alar de 215 a 290 cm i pes és de 4 a 7 kg.

El bec, les potes i els peus són rosats. Els adults tenen un plomall de plomes més llargues al cap.

Realitzen moviments migratoris en funció de les pluges i l'abundància de menjar.

Formen petites colònies de cria de 20 a 500 parelles, que no s'estableixen necessàriament a prop de l'aigua, i col·loquen els seus nius de branques sobre la vegetació, que poden ser arbres, arbustos i manglars. Sovint aquestes colònies les fan en companyia d'altres aus de grans dimensions. Ponen de dos a quatre ous blancs lleugerament blavosos.

Actius durant el dia a primera i darrera hora del dia, encara que solen pescar en nits de lluna plena.

Algunes
curiositats

Els arbres on nien freqüentment moren després de diverses niuades, cosa que força a desplaçar-se a les colònies, encara que no gaire lluny.