rødhalset struds

Struthio camelus ssp. kamel

Almindeligt navn

rødhalset struds

levested

Det indtager ørkener og savanner i Nordafrika.
funktioner

Familie

Struthionidae

Orden

Struthioniformes

Class

Fjerkræ

drægtighed

42-46 dage

Antal afkom

15

P. Bevaring

EEP

diæt

Den lever hovedsageligt af græsser, hårde stængler, frø, blomster og frugter, af og til også af ådsler, insekter og små hvirveldyr.

Vida

40 år

Biologi og adfærd

Strudse er de største levende fugle, der findes. Helt konkret er den rødhalsede struds, som er en af ​​de fire eksisterende underarter, den mest robuste og tåler bedst mangel på vand.

Der er dog mange egenskaber, som alle underarter deler. Alle er de flyveløse fugle med et fladt brystben, der mangler køl og er tilpasset til at løbe. For at gøre dette har de reduceret antallet af deres fingre til to, hvilket reducerer kontaktfladen for at øge deres hastighed. Den inderste tå giver momentum i brede skridt, så de kan nå hastigheder på op til 65 km/t. Derudover er den udstyret med en stærk, flad klo, et våben, som hannerne bruger i deres spektakulære bryllupskampe. På den anden side giver dens vinger, der er for små til at flyve, den kan opretholde balancen under løb.

Alle af dem præsenterer også seksuel dimorfisme, det vil sige ved første øjekast kan vi skelne mellem hanner og hunner i tilfælde af strudse på grund af farven på deres fjer. Hunnerne med brune fjer blander sig med savannens farver, hvilket gør det muligt for dem at ruge på koblingen i løbet af dagen uden let at blive opdaget af deres rovdyr, mens hannerne, med sort og hvid fjerdragt, blander sig lettere om natten de ruger i mørkets timer.

Desværre er situationen for den rødhalsede struds mere bekymrende end den for de andre underarter, da den har oplevet en hurtig tilbagegang i de sidste 50 år på grund af jagt, både for dens fjer og kød, indsamling af deres æg og tab af deres habitat, hvilket kun efterlader nogle få eksemplarer spredt ud over flere lande i Nordafrika. Men i IUCN's rødliste, når alle underarter er grupperet som Struthio camelus, fortsætter den med at fremstå som "mindst bekymring".

Nogle
kuriositeter

Hos denne underart er farven på hannernes hals og ben rødlig-lyserød, og får en mere intens nuance i parringssæsonen.

På trods af legenden er det falsk, at strudse gemmer hovedet i sandet, når de står over for fare, i stedet flygter de eller står over for fjenden ved at bruge deres magtfulde ben som forsvar.

De danner nogle gange defensive associationer med flokke af drøvtyggere, hvor strudsens syn og lugten og hørelsen af ​​disse dyr kombineres for at undgå rovdyr.