Afrikansk savannelefant

Loxodonta africana

Almindeligt navn

Afrikansk elefant

levested

Tørre savanne- og kratområder, hvor landbruget er marginalt.
funktioner

Familie

elephantidae

Orden

proboscidea

Class

Mammalia

drægtighed

640-660 dage

Antal afkom

1

P. Bevaring

EEP

diæt

Generalistiske planteædere, de lever af en bred vifte af urter og urteagtigt materiale, herunder rødder, blade, frugter, grene, bark og frø.

Vida

50-70 år

Biologi og adfærd

Den afrikanske savannelefant indtager 5 % af sin kropsvægt på 24 timer og er det største eksisterende landpattedyr. Voksne hanner kan veje omkring 7 tons, måle 4 m i højden og 6-7 m i længden (inklusive stammen). Hans fantastiske intelligens er berømt, da han har en fantastisk hjerne. Hovedet er stort, og den muskuløse stamme kompenserer for dens vægt. Elefantens snabel har en følsomhed så fin, at den opfanger et blad med stor delikatesse og samtidig er den enorm stærk nok til at fælde et træ.

Elefantflokke er matriarkalske. De består af beslægtede hunner og deres afkom i forskellige aldre. Den ældste kvinde er den, der leder gruppen. Voksne hanner er ensomme, undtagen i parringssæsonen, men de går ikke for langt fra deres familie og er i stand til at genkende dem.

Voksne elefanter har ingen naturlige fjender. De dør normalt af sult omkring de 70 år, når deres tænder slides helt ned, og de ikke kan spise mad. Deres vigtigste rovdyr er mennesket, da de jager dem for at markedsføre deres såkaldte hugtænder (de er de højt udviklede anden fortænder). Af denne grund er det en art i en truet bevaringsstatus.

Nogle
kuriositeter

Elefanter har puder på fodsålerne, hvorigennem de er i stand til at opfatte vibrationer lavet af medlemmer af gruppen som et kommunikationsmiddel, af hunner som en opfordring til parring, og de kan endda opdage jordskælv.