dværgmangust

Helogale parvula undulatus

Almindeligt navn

dværgmangust

levested

Den findes i en bred vifte af levesteder, hovedsageligt i savanner, skovklædte savanner, skovområder og tørre kratområder, tørre og halvtørre terræn. De er nært beslægtede med termithøje, som de bruger som huler.
funktioner

Familie

Herpestidae
Underfamilie: Mungotinae

Orden

Carnivora

Class

Mammalia

drægtighed

55 dage.

Antal afkom

1-6

P. Bevaring

diæt

Overvejende insektædende, især baseret på termitter og biller, men også tusindben, billelarver og lejlighedsvis små hvirveldyr (små pattedyr, gekkoer, slanger og fugle).

Vida

13 år i naturen og op til 18 år i fangenskab.

Biologi og adfærd

Dværgmangusten er den mindste kødæder i Afrika. Den kan grave sine egne huler eller leve i forladte termithøje.

Den lever i grupper på mellem 10 og lidt over 50 individer. Den har et interessant socialt system, hvor der er et markant hierarki, hvor den højeste position indtages af alfa-hunnen, den ældste, efterfulgt af sin partner, som hun normalt parrer sig med for livet. Dette par er det eneste, der formerer sig i hele gruppen, da de andre hunners reproduktionsaktivitet hæmmes hormonelt af alfa-hunnen.

Hunnen får mellem to og tre kuld om året. Hun kommer i løbetid cirka tre uger efter fødslen, og ungerne bliver fravænnet ved 6. eller 7. leveuge.

Hierarkiet for resten af ​​gruppen er baseret på alder, det dominerende par følges i social rang af de yngre individer. Resten af ​​medlemmerne af kolonien deltager i pasning og fodring af de små, bringer mad ind i hulen, leger med dem og fungerer som babysittere. De bruger mere tid sammen med ungerne end forældrene selv, som igen leder søgen efter mad og beskytter hulen mod angreb fra rovdyr og ubudne gæster.

Dette nysgerrige samarbejdssystem i pleje af de unge ser ud til at undgå konkurrence mellem voksne og øge afkommets overlevelse. Dværgmanguster tager sig ikke kun af de små, men giver også særlig behandling til ældre individer og tilskadekomne eller syge. De giver dem ekstra mad og pleje, selv forsinker eller begrænser gruppens bevægelser, indtil bedring finder sted.

Nogle
kuriositeter

De etablerer et symbiotisk forhold til den kenyanske toco. Disse fugle ledsager manguster i deres søgen efter mad, og lever af det samme bytte som dem. Til gengæld for denne mad advarer tocos mongooses om tilstedeværelsen af ​​rovdyr med deres kraftige opkald, så mongooses kan koncentrere sig om eftersøgningen uden at bekymre sig om konstant at overvåge, at der ikke er nogen fjender i nærheden. Det er blevet observeret, at tocos kan advare om rovdyr, der er uskadelige for dem og kun farlige for manguster.