Phoenicopteridae
Phoenicopteriformes
Fjerkræ
30-32 dage
1
De er ikke selektive i deres kost, de lever af alt, der fanges i filtreringsprocessen; bakterier og mikroorganismer, orme, nematoder, bløddyr, krebsdyr, insekter og larver og endda hvirveldyr som små fisk og plantemateriale.
Omkring 25 år i naturen og op til 30 i fangenskab.
Med en nysgerrig fysiognomi har flamingoen en meget lang hals og ben sammenlignet med resten af fuglene. Dette og dets mærkelige næb forudsætter tilpasninger til det miljø, som disse dyr lever i, lavt vand. Flamingoens ekstraordinære og specialiserede næb består af adskillige blade, der fanger mad og filtrerer de små planter og dyr, den fanger.
Den lyserøde farve af denne flamingo skyldes pigmenterne indeholdt i de mikroorganismer, den lever af. Desuden er denne farve afgørende for at stimulere deres reproduktion.
Det er en af de mest omgængelige fugle, der er i stand til at danne grupper på op til en million individer, når de samles for at yngle, hvilket giver anledning til et farverigt kollektivt frieri, der giver plads til parring og konstruktion af muddereder. I dem lægger de et enkelt hvidt, aflangt æg, som de ruger i omkring 30 dage, både hannen og hunnen.
Ungerne fodres med en speciel mælk produceret af begge forældre, noget ekstraordinært hos fugle. Efter tre måneder er babyerne i stand til at flyve.
I perioder, hvor de ikke yngler, har de afrikanske populationer syd for Sahara en tendens til at sprede sig til saltholdige søer og vådområder i den østlige og sydlige del af kontinentet, ligesom asiatiske populationer flytter fra deres ynglepladser i søer i indlandet mod kystnære vådområder. I begge tilfælde følger ynglesæsonen regnen, og de danner store blandede kolonier med populationer af mindre flamingoer (Phoeniconaias minor).
Befolkningen i den palæarktiske region er delvist migrerende og bevæger sig regelmæssigt sydpå til varmere områder, når vinteren kommer. Ikke-reproduktive individer kan forblive i deres overvintringsområder hele året rundt. Disse populationer formerer sig fra marts til juni i store kolonier.
Unge individer har en tendens til at foretage nomadiske bevægelser eller delvise trækbevægelser i hele deres udbredelsesområde som reaktion på ændringer i vandstanden eller fødevaretilgængeligheden.
Flamingoer tolererer temperaturændringer meget godt og frekventerer steder, der når 60ºC, hvilket er ubeboelige forhold for næsten alle andre hvirveldyr.
Disse dyr forbliver normalt på det ene ben i lang tid, selv når de sover, mens det andet forbliver gemt under maven. Denne position forhindrer varmetab.