Cercopithecidae
Primater
Mammalia
163-167 dage.
1
EEP
Frugter, herunder kød og meget hårde frugtskaller, er deres basisfødevarer. De lever også af frø, blade og små hvirvelløse dyr.
18 år i naturen og 27 år i fangenskab.
Disse venlige primater tilhører slægten Cercocebus, inden for hvilken vi finder 6 forskellige arter. Denne slægt er kendt som "øjenstribe"-aberne på grund af deres hvide stribe på toppen af deres øjne. Hvidkronede mangabejer har brun til grå pels med hvide undersider af deres lemmer.
Generelt har de en tendens til at leve i grupper af flere mandlige eller flere kvinder, hvor konkurrencen mellem nabogrupper normalt er meget aggressiv. Grupper kan maksimalt være på 95 personer. De lever normalt i galleriskove, palmelunde, mangrover og sumpede områder. Disse steder tjener som tilflugtssted, når de opdager et rovdyr. De omgås normalt trælevende aber for at fodre på de frugter, som de taber.
Med firbenet bevægelse er de daglige og meget terrestriske primater, der tilbringer 70 % af dagen på jorden. De har meget kraftige kæber, som de bruger til at knække skaller af nødder, som andre dyr ikke kan knække.
Seksuel adfærd begynder før en alder af et år; unge hanner kan stige kønsmodne hunner tre gange længere end voksne hanner.
De har karakteristiske hvide øjenlåg, hvis bevægelser hjælper dem med at kommunikere. De udsender også kraftige vokaliseringer for at holde kontakten og dermed være i stand til at rapportere mulige farer eller ubudne gæster.
Disse mangabeer er de eneste primater, bortset fra mennesket, der kan blive inficeret med spedalskhed.