Rhinocerotidae Underfamilie: Dicerotinae
perissodactyla
Mammalia
480 dage.
1
EEP
Græsarealer, der foretrækker lavtliggende urteagtige arter.
40-45 år.
Det sydlige hvide næsehorn har en firkantet tryne tilpasset til græsning. Han bærer altid sit store hoved lavt, har en pukkel på nakken og to spidse ører. Næsehornets to horn består af hårlignende hornfibre, der stammer fra dermale papiller, og er cementeret sammen til et enkelt horn.
Hannerne er stillesiddende og territoriale. De er ensomme, undtagen i parringssæsonen, en periode, hvor de går til grupperne dannet af hunnerne med deres unger. I denne periode opholder hannen sig hos hunnen i mellem 1 og 2 dage. Efter en drægtighedsperiode på 16 måneder fødes det lille næsehorn, som inden for en time af livet er i stand til at bevare balancen og følge sin mor. Den bliver hos moderen, til den er tre år gammel, og der skal gå 4 år fra en kalv er født, før hunnen får sin anden kalv, hvilket gør, at fødselsraten er forholdsvis lav.
Det hvide næsehorn er krævende i sine levesteder. De har brug for relativt fladt land, dækket af buske og græs. De lever af kort græs, men når den tørre sæson kommer, bliver disse sjældne, og de spiser urteagtige planter med længere stængler, såsom rød havre. De har også brug for permanente vandbassiner for at tage daglige mudderbade for at beskytte sig mod varmen og irriterende insekter. I solskinstimerne søger de tilflugt i skyggen af træer og udfører deres aktivitet hovedsageligt ved daggry og skumringstid.
Under stress er han i stand til at løbe med en hastighed på 40 km/t.
På trods af dens enorme størrelse og kraftige horn er det hvide næsehorn et blidt og skægt dyr.