Kirks Dik-dik

Madoqua kirkii

Almindeligt navn

Kirks Dik-dik

levested

Den lever i tørre områder med tyk krat, der ikke strækker sig langt ind i savannen, og hvor den udover at fodre kan gemme sig. De behøver ikke meget vand.
funktioner

Familie

Bovidae, Underfamilie: Antilopinae

Orden

Artiodactyla

Class

Mammalia

drægtighed

Omkring 170 dage.

Antal afkom

1

P. Bevaring

EEP

diæt

Planteædende, baseret på let fordøjeligt plantemateriale og med en lille mængde fibre. 80 % af deres kost består af blade fra træer og buske, 17 % kommer fra græsser, og resten fra græs og siv.

Vida

17 år.

Biologi og adfærd

Kirks dik-dik er den mindste antilope i Afrika, måler 55-72 cm lang fra hoved til hale, 30-40 cm høj ved skuldrene og vejer 560-680 gram for hunnerne og 725-795 gram hannerne.

Dens farve varierer fra gullig grå til rødbrun på ryggen og fra grå til hvid på maven. Hannerne har horn. Et meget karakteristisk træk ved denne art er, at dens tryne har en særlig forlængelse som en snabel.

Dik-diks er sky og undvigende dyr, som bruger det meste af deres tid på at gemme sig i buskene. Når de bliver overrasket, udfører de hurtige zig-zag-løb kaldet "zik-zik" eller "dik-dik", deraf deres navn.

Befolkningstætheden er omkring 24 voksne per kvadratkilometer Familiegrupper markerer deres territorium gennem en proces kendt som "afføringsceremoni", hvor kvinden og hannen deltager. Territoriale konflikter er ikke hyppige, men lejlighedsvis forekommer de.

Nogle
kuriositeter

De fodrer hovedsageligt i to perioder, fra daggry til midt på formiddagen og fra midt på eftermiddagen til skumringen .

Kirk's dik-dik er stærkt jaget i nogle områder af dens rækkevidde på grund af dens hud, som bruges til fremstilling af handsker. Det kræver huden af ​​et helt dyr at lave en enkelt handske.