Kortøret elefantspidsmus

Macroscelides proboscideus

Almindeligt navn

Kortøret elefantspidsmus

levested

Denne art indtager grussletter i ørken- og halvørkenområder med sparsom urteagtig vegetation, kratområder og spredte lave buske.
funktioner

Familie

Macroscelididae

Orden

Makroscelidea

Class

Mammalia

drægtighed

56 dag

Antal afkom

1-2 unge, sjældent 3

P. Bevaring

diæt

Det er en altædende art. Selvom de hovedsageligt lever af insekter, som udgør 48-88 % af deres kost, indtager de også plantedele som rødder, knolde og skud samt små mængder af frø og frugter.

Vida

De har en forventet levetid på 1 til 2 år i naturen og kan blive 3-4 år under menneskelig pleje.

Biologi og adfærd

De er dyr med hovedsageligt crepuskulære vaner, der søger tilflugt i pletter af vegetation, i lavvandede huler gravet af dem selv eller i forladte huler bygget af andre små arter, generelt gnavere.

Det er en monogam og ikke-vandrende art, så parret tilbringer det meste af deres liv på det samme campingområde. Men hvert medlem af parret tilbringer det meste af deres tid uafhængigt, så de betragtes som ensomme.

De kan formere sig hele året, selvom de fleste fødsler sker om sommeren. Selvom hunner kan producere 21 eller flere æg pr. æggestok i hver cyklus, fordi de områder, hvor embryoner kan implanteres i livmoderen, er meget begrænsede, er kuldstørrelsen begrænset til 1 eller 2 afkom, som vil være meget tidlige ved fødslen: med hår , åbne øjne og kunne løbe et par timer efter fødslen. Der er ingen direkte forældreinvestering, så plejen af ​​kuldet tilfalder hunnen. Den bygger ikke rede til sine unger, men leder blot efter et beskyttet område. Han ser heller ikke på dem, da han går væk fra kuldet det meste af tiden og vender tilbage en gang om dagen for at fodre dem.

Det mest slående træk ved deres anatomi er deres meget mobile og aflange snude, som de bruger som sonde på jagt efter hvirvelløse byttedyr, og som de flytter på jagt efter lugte i miljøet. Byttet fanges og indføres hurtigt i munden ved hjælp af sin lange tunge.

Nogle
kuriositeter

Det almindelige navn "elefantsmus" skyldes til dels den overfladiske lighed mellem snuden og en elefants snabel, selvom den er helt anderledes med hensyn til forståelighed eller relativ styrke. På samme måde som det kan være noget misvisende, da de ikke opretholder et tæt evolutionært forhold til ægte spidsmus (tilhørende Soricidae-familien), men derimod evolutionært set er meget fjerne slægtninge. Af denne grund kunne man i den seneste videnskabelige litteratur også finde dem under navnet "sengis".