leopard

Panthera pardus kotiya

Almindeligt navn

leopard

levested

De lever i en bred vifte af miljøer, savanner, skovområder og skove og jungler. Den lever også i bjergrige og ørkenområder.
funktioner

Familie

Felidae
Underfamilie: Pantherinae

Orden

Carnivora

Class

Mammalia

drægtighed

97 dage.

Antal afkom

2-3

P. Bevaring

EEP

diæt

De jager generelt mellemstore hovdyr, såsom antiloper, gazeller, hjorte, grise eller kvæg, og også primater. Som gode opportunistiske kødædere, som de er, lever de også af fugle, krybdyr, gnavere eller leddyr. De foretrækker bytte mellem 10-40 kg. De er også blevet observeret stjæle mad fra andre dyr, såsom geparder, solitære hyæner og andre små kødædere.

Vida

10-12 år i naturen, op til 20-22 i fangenskab.

Biologi og adfærd

Leoparden har meget udvidelige pupiller, der gør, at den kan se både i mørke og om dagen. Den har stærke muskler i ekstremiteterne, der virker på dens tilbagetrækkelige og meget hårde negle, og kan dermed nemt klatre i træer med mere lodrette stammer. Dens lange hale afbalancerer kødæderen perfekt i de store hop, den foretager, mens den jager eller jager bytte.

Dens pels er perfekt camoufleret blandt græsset og buskene, såvel som i løvet på træerne, hvor den normalt tilbringer dagen.

De lever ensomme undtagen i parringssæsonen. Vi kan ikke tale om territorium i streng forstand, men snarere om et individs rækkevidde. Møder mellem mænd er ofte blodige, mens mødre, børn og søskende synes at tolerere hinanden.

Jagt helst om natten. Jagttaktikken er tilpasset to modaliteter: stalking og stalking. Leopardernes største bytte er skjult højt i træerne for at undgå tyveri fra hyæner og løver, og for at beskytte dem mod gribbe.

Leoparden spiser med udsøgt renlighed, pletter næsten ikke sig selv og uden at rive stykket i stykker, som lidt efter lidt reduceres til et tomt skind, der ligger på jorden eller hænger i et akacietræs gaffel. Hvis der er en dam eller et vandløb i nærheden af ​​gildet, afbryder han undertiden sit måltid et par øjeblikke og nærmer sig for at drikke, men hvis det nærmeste vand er i en vis afstand, gør han det ikke, før sulten er stillet.

Nogle
kuriositeter

Der er prøver, som præsenterer en genetisk mutation kaldet melanisme, som får pelsen til at se helt sort ud, men under visse lysreflektioner kan de karakteristiske sorte pletter observeres.

I modsætning til hvad man tror, ​​er sorte leoparder eller pantere ikke mere glubske end deres plettede modstykker, at deres udseende er mere truende.

Uanset om det er i sin melaniske eller plettede form, har leopardens smukke pels gjort dette dyr til et værdsat trofæ for krybskytter. Mennesket er dets hovedfjende: i begyndelsen af ​​60'erne i Østafrika døde omkring 50.000 dyr for at tilfredsstille efterspørgslen efter pelshandel.

BIOPARC Valencias leoparder tilhører den srilankanske underart, Panthera pardus kotiya, og er en del af et internationalt avlsprogram for at etablere en levedygtig og selvopretholdende population for at sikre eksistensen af ​​denne smukke, truede underart.