bovidae
Underfamilie: Antilopinae
Artiodactyla
Mammalia
Mellem 174-202 dage
1
EEP
Et græssende dyr, det lever hovedsageligt af akacieblade, hårde og ru græsser, buske og hirsekorn.
12 år i naturen og op til 19 i fangenskab.
Mhorr-gazellen er den største af de tre underarter af damegazelle og når 70 kg i vægt. Med fine ben og en lang slank hals har den en skinnende pels, der er kendetegnet ved, at både ansigtet, den nederste del af kroppen og en karakteristisk plet i halsområdet er hvide, mens resten af kroppen Det er en intens rødbrun farve. I modsætning til de andre underarter dækker denne brune kappe hele ryggen.
Både hanner og hunner har et par ringede horn, der måler mellem 20 og 40 cm. De er kortere og tyndere hos hunnerne og vokser, indtil de får en karakteristisk "s"-form.
Ud over hornenes tykkelse og længde adskiller hanner og hunner sig også i deres størrelse og vægt, idet hannerne er noget større og tungere.
De er sociale dyr, der lever i flokke, hvor der er en dominerende han, som viser og signalerer sin status ved at holde sig adskilt fra resten af gruppen eller gnide sit gevir på buske og græs. Når den udviser styrke, bruger den desuden sine horn på en truende måde og bevæger hovedet, som om den forsøgte at gå i kamp med andre hanner.
I løbet af parringssæsonen udfører hannerne forskellige opvisninger for at tiltrække opmærksomheden fra deres partner, såsom at hoppe, løfte næsen, indtage oprejste stillinger, sparke med deres forpoter eller røre, nappe eller slikke hunnen hans tryne. Hunnerne på deres side, når de er modtagelige, går normalt i cirkler, udfører elegante drejninger eller holder halen hævet for at indikere, at de er klar til at parre sig.
Når en Mhorr-gazelle opdager og lokaliserer et rovdyr, indtager den en opmærksom holdning og tramper ofte hårdt i jorden, går i cirkler, vrider sig på flankerne eller fnyser for at advare medlemmer af dens gruppe. Godt tilpasset til at løbe hurtigt, deres vigtigste forsvarsstrategi er at flygte.
Når de fodrer, står de ofte på bagbenene for at nå de højeste blade på træerne. Derudover er de i stand til at få det meste af det vand, de har brug for, fra de planter, de spiser.
På grund af vilkårlig jagt er Mhorr-gazellen uddød i naturen. Dens eksistens i dag skyldes indsatsen fra professor José Antonio Valverde, som i 1975 genfandt og overførte nogle eksemplarer fra det gamle spanske Sahara til Saharan Fauna Rescue Center (CRFS), der er afhængig af Det Højere Råd for Videnskabelig Forskning (CSIC), og at det blev skabt udtrykkeligt i Almería for at huse denne og andre sahara-arter.
Nedstammer fra professor Valverdes 11 "sahrawi-flygtninge", og der er i dag en befolkning på 300 eksemplarer, der lever i 10 europæiske, 11 nordamerikanske og 1 sydafrikanske zoologiske institutioner. Sagen om Mhorr-gazellen er et eksempel på vigtigheden af reproduktion i fangenskab og samarbejde mellem zoologiske haver og offentlige institutioner.
Indtil videre er der gennemført 5 genindførelsesinitiativer i Marokko (Bou-Hedma National Park og Domaine Royal R'Mila), Senegal (Guembeul Fauna Reserve og Ferlo North Fauna Reserve) og Tunesien (Bou National Park Hedma).