nordlige talapoin

Miopithecus ogouensis

Almindeligt navn

nordlige talapoin

levested

Den lever i skove og jungler af primær og sekundær vegetation; galleriskove, sumpskove, mangrover. Altid nær bredden af ​​floder eller andre vandløb.
funktioner

Familie

Cercopithecidae

Orden

Primater

Class

Mammalia

drægtighed

158-166 dage

Antal afkom

1

P. Bevaring

EEP

diæt

Frugter udgør næsten 80% af dens kost, selvom den også lever af blade, frø og hvirvelløse dyr.

Vida

28 år

Biologi og adfærd

Med en længde på 32 til 45 cm og en gennemsnitsvægt på omkring 0,8 kg (hunner) til 1,2 kg (hanner), er de de mindste aber i den gamle verden. Dens pels er grønlig grå over og hvidlig forneden. Hovedet er rundt, med relativt store og fremtrædende ører, en kort næse og et hårløst ansigt.

Det har et multimand-multifemale socialt system. Grupperne er på 20 til 70 individer, der er underopdelt i mindre, muligvis familiekerner, med lidt hierarki. Disse undergrupper består af hanner, hunner med unger og unge hunner. De er ikke territoriale.

De er daglige og trælevende. De sover i træer nær floder og sumpe. Når de bliver forfulgt af et rovdyr, hopper de i vandet og svømmer. I løbet af natten inddeler undergrupperne sig og danner grupper på 3-4 individer, og når de vågner danner de undergruppen igen. I løbet af dagen, når gruppen hviler, er voksne hunner og unger placeret i midten af ​​gruppen, mens hanner og unge er placeret i periferien.

Deres vokale repertoire er begrænset, deres kontaktstemmer er dueagtige, og de udsendes, når de bevæger sig eller søger efter mad.

Parringssæsonen går fra januar til marts og fødselssæsonen fra juni til august. Under brunst får hunnens mellemkød sin maksimale hævelse i en periode på 2 til 6 dage, og under graviditeten bliver den rød. Efter cirka 160 dages drægtighed føder de en enkelt kalv. Den nyfødte er stor og veludviklet (200 g, hvilket repræsenterer ¼ af moderens vægt) og udvikler sig hurtigt. På mindre end 6 uger er han i stand til at spise fast føde, og er selvstændig på 3 måneder.

Nogle
kuriositeter

De har en tendens til at rekruttere andre gruppemedlemmer, når de angriber en person. Når en person angriber, kigger og stønner den på de andre personer i gruppen, der ikke angriber, som reagerer ved at deltage i angrebet.