rød-fronted lemur

Eulemur rufus

Almindeligt navn

rød-fronted lemur

levested

De lever i fugtige og tørre skove, i højder mellem 275-1670 m.
funktioner

Familie

Lemuridae

Orden

Primater

Class

Mammalia

drægtighed

120 dage.

Antal afkom

1

P. Bevaring

diæt

Meget nydelsesgivende, frugter udgør mere end 50 % af deres kost. Den lever også af blade, blomster og lejlighedsvis insekter og andre leddyr.

Vida

I naturen ukendt, i fangenskab op til 35 år.

Biologi og adfærd

Der er to forskellige populationer af denne art på Madagaskar, den i de tørre skove i vest og den i de fugtige skove i øst, med forskellige karakteristika og adfærd. I vest er lemurbestanden større, og de strækker sig over et mindre område, mens i øst er det modsatte tilfældet. I vest lever disse dyr hovedsageligt af blade, mens frugter dominerer i befolkningens kost i øst.

På den anden side er der seksuel dimorfi hos denne art. I begge tilfælde er næsepartiet og ansigtet gråt til hvidt, og en mørk linje løber hen over ansigtet fra panden til hovedets krone. Imidlertid er ryggen mere grålig hos mænd, og brystet er meget mere befolket; mens hunnerne har en mørkere ryg, fra brun til orange.

Som alle lemurer danner rødfrontede lemurer også sociale grupper. I vestlige populationer monopoliserer én han sædvanligvis hunnerne i gruppen, mens flere hanner i øst kan danne reproduktive par.

Den rødfrontede lemur er i lav risiko for trussel på grund af dens brede udbredelse, men dens levesteder går i stigende grad tabt på grund af menneskelige bosættelser, og i nogle tilfælde er dyrene ofre for jagt.

Nogle
kuriositeter

Grooming er en måde at opretholde gruppeenhed i denne art. De har 6 nedre tænder, der danner en tandkam, og bruger den som den eneste måde at pleje deres eget og deres kammeraters hår.