rødkravelemur

varecia rubra

Almindeligt navn

rødkravelemur

levested

Tropiske fugtige skove.
funktioner

Familie

Lemuridae

Orden

Primater

Class

Mammalia

drægtighed

90-102 dage

Antal afkom

3

P. Bevaring

EEP

diæt

De lever hovedsageligt af frugt, nektar og pollen. I den tørre sæson, hvor der er mangel på mad, lever de også af blade, blomster og frø.

Vida

18-20 år i naturen, op til 25 år i fangenskab.

Biologi og adfærd

Det er store lemurer, med en hale på omkring 60-65 cm. Den dominerende pelsfarve er mørkebrun, med ventrale region, hale, tryne og ben sorte. Derudover har de en hvid plet på halsen og nogle gange små lysere områder på hæle, snude og cifre. Hunnerne er lidt større end hannerne.

Det er en hovedsagelig dagaktiv art og lever i sociale grupper på 2 til 16 individer, hvor hunnen er den centrale kerne. De er ret territoriale dyr, der aggressivt forsvarer deres plads mod andre grupper af rødkravede lemurer. Territorial markering udføres også gennem urin. Til at kommunikere bruger de omkring 12 forskellige vokaliseringer.

Denne lemur er truet og anses for at have en meget høj risiko for udryddelse på grund af tab af dens levesteder og jagt; som det er tilfældet med de fleste af disse madagaskiske primater. Menneskelige bosættelser genererer afgrødemarker og græsningsarealer til husdyr, der ødelægger lemurernes naturlige levested.

Nogle
kuriositeter

Rødkravede lemurer har kirtler på deres håndled, hvorigennem de frigiver lugte, der efterlader deres spor på grene for at markere deres territorium. Derudover hjælper deres lange hale dem med at bevæge sig gennem træerne. På den anden side har de tånegle, som de bruger til at pleje sig selv og medlemmerne af deres gruppe med.