Lemuridae
Primater
Mammalia
90-102 dage.
2-6
EEP
Det er den mest frugtsommelige lemur, der findes, dens kost er hovedsageligt frugtbaseret, selvom den også lever af blade, nektar og frø afhængigt af sæsonen.
19 år i naturen, op til 28-32 år i fangenskab.
De har en betydelig størrelse og en lang hale, omkring 60 cm lang. Som navnet antyder, er dens pels sort og hvid. Mave, sider, hale, lemmer og ansigt er normalt sorte; men dette mønster kan variere afhængigt af det område, de bor.
De er hovedsageligt trælevende, selvom de også kan observeres i lavlandet. De lever i sociale grupper på 2 til 10 individer, normalt fouragerende alene, og vender tilbage til en gruppe senere for at sove. De kommunikerer, som alle lemurer, gennem vokaliseringer, der samler gruppen og advarer om mulige farer, såsom tilstedeværelsen af fossaer, deres vigtigste rovdyr.
Det er en kritisk truet art, især på grund af tabet af dens levesteder på grund af landbrug og tilstedeværelsen af naturlige cykloner. Jagt er også en vigtig faktor, der reducerer dens befolkning i visse regioner.
Det er sandsynligvis den eneste primatart, der udelukkende bygger rede for sine unger, selvom disse potentielt er følsomme over for rovdyr. På den anden side har den sort-hvide halsbåndslemur det næsthøjeste kald af alle primater, den kraftigste er brøleabens.