Hyaenidae
Underfamilie: Hyaeninae
Carnivora
Mammalia
90 dage.
Kuld på 1 til 5 unger.
EEP
Det er en overvejende ådselæderart. Den lever hovedsageligt af lig af store hvirveldyr (både kød og knogler) og menneskeligt affald og kan supplere sin kost med frugter, insekter og jagt på små dyr (harer, gnavere, krybdyr og fugle).
Det anslås, at de har en forventet levetid på omkring 10-12 år i naturen, og kan nå 24 år i fangenskab.
Den stribede hyæne er næsten strengt nataktiv, selvom den af og til kan være aktiv i de første og sidste timer af dagen. De betragtes som ensomme, da de fodrer alene og sjældent ses i grupper. Selvom det ser ud til, at dens sociale organisation ændrer sig mellem forskellige befolkningsgrupper. I nogle områder (såsom Centralasien) er de organiseret i små familiegrupper, der består af et voksent par (han og hun) og deres afkom, som kan være fra forskellige kuld. Voksne og ældre afkom samarbejder ved at medbringe mad til yngre søskende. På den anden side er det i Afrika syd for Sahara ensomt, men i Laikipia amtet (Kenya) kan de danne grupper på op til fire voksne (en hun med flere hanner), der deler det samme rum og kan findes hvilende sammen i løbet af dagen. Hunnerne er intolerante over for andre hunner og dominerer over hannerne.
De bruger normalt huler eller andre klippespalter som huler, selvom de også kan bruge jordgrave (udgravet af de kvindelige eller forladte huler af andre arter). Hannerne bruger normalt ikke meget tid i huler, så pasningen af ungerne tilfalder hovedsageligt hunnerne. Hvalpene fødes med lukkede øjne og ører og er mere umodne end plettede hyæneunger. De begynder at forlade hulen efter 2 uger og spiser kød efter 30 dage, selvom hunnen tager sig af dem og fortsætter med at amme dem i 1 år.
Udover ådsler lever de også af menneskeligt affald, så i nogle afrikanske landsbyer efterlader de affald udenfor natten over, så hyænerne kan spise. De er ikke et rovdyrs yndlingsbytte, men de er underdanige den plettede hyæne (større end dem), hvilket giver dem mulighed for at stjæle deres mad og kan endda blive fortrængt fra habitatet.
De kan overleve lange perioder uden vand og fodre med knogler fra lig, hvis der ikke er kød tilbage, da deres kraftige kæbe gør det muligt for dem at knuse dem let, og de er endda i stand til at knække skaller af skildpadder.
De har langt hår, og kan hæve det til at virke 38% større, når de føler sig truet.