stribet mangust

Mungos mungo

Almindeligt navn

stribet mangust

levested

Den findes i en lang række levesteder, hovedsageligt i savanner, skovklædte savanner, skovklædte områder, tørre kratområder og klippeområder på savannen. De er nært beslægtet med termithøje.
funktioner

Familie

Herpestidae
Underfamilie: Mungotinae

Orden

Carnivora

Class

Mammalia

drægtighed

60 dage.

Antal afkom

1-4

P. Bevaring

diæt

Overvejende insektædende, især baseret på biller og tusindbenede larver, og lejlighedsvis små hvirveldyr (inklusive æg, mus, rotter, frøer, firben og slanger).

Vida

17 år.

Biologi og adfærd

Strengt dagligt lever de i grupper, der kan nå op på 40 medlemmer. Baseret på videnskabelige undersøgelser ser det ud til, at der er tale om et matriarkalsk system, hvor nogle få hunner formerer sig. Hierarkiet blandt individer i gruppen ser ud til at være baseret mere på individernes alder, størrelse og temperament end på køn. Grupperne er stabile, selvom unge hanner normalt forlader gruppen, og den kan endda dele sig, når antallet af medlemmer er meget højt.

Hunnernes fødsler er synkroniseret, så de alle føder samtidig, og hver af dem kan amme ethvert afkom.

De går som regel alene ud på jagt med næsen presset mod jorden på jagt efter insekter og små hvirveldyr, selvom de også er set udføre gruppejagter, når byttet er større, som det er tilfældet med slanger. Når de opdager byttedyr under jorden, forbereder de sig på hurtigt at grave for at fange det. De har en nysgerrig teknik til at åbne æg eller bytte med hårde skaller, der består i at kaste dem mod jorden eller mod sten med bagbenene.

Nogle
kuriositeter

Den stribede mangust markerer sit territorium dagligt. Alle medlemmer af gruppen er også markeret på rumpen, medlemmer af samme gruppe deler den samme lugt.