Eupleridae
Carnivora
Mammalia
90 dag
2-4
EEP
Madagaskars vigtigste rovdyr, det lever af små pattedyr, fugle, krybdyr, padder og insekter. Lemurer udgør mere end halvdelen af deres kost.
20 år
Med rødbrun pels, en langstrakt, muskuløs og smidig krop; Fossa er det største endemiske kødædende dyr på Madagaskar og øens dominerende rovdyr. Dens størrelse svarer til to huskatte, og hannen er lidt større end hunnen. Dens udseende ligner en junglekats, faktisk var den i lang tid klassificeret blandt kattedyr, men den stammer virkelig fra en slags civet.
Det er primært trælevende, selvom det også er behageligt på jorden. Den kan løbe med høj hastighed og nemt klatre i træer takket være dens kraftige muskler, dens lange hale og stærke udtrækkelige negle, der fungerer som et greb. De er ensomme og territoriale dyr. Både hunnen og hannen markerer deres territorium gennem sekret fra kraftige duftkirtler. De har tendens til at være nataktive, især når de er på jagt, da de har meget akut syn samt lugt og hørelse.
Mennesket er fossaens vigtigste rovdyr. Han jager det normalt for at forhindre det i at fodre på hans husdyr, såsom perlehøns og andre dyr. Dette, sammen med ødelæggelsen af Madagaskars vilde habitat, placerer skyttegraven i en truet bevaringstilstand.
Hunnerne har en nysgerrig parringsrite. En enkelt hun indtager udelukkende en plads højt i et træ og parrer sig med flere hanner i en uge. Så udfører en anden kvinde samme ritual.