Vortesvin

Phacochoerus africanus

Almindeligt navn

vortesvin

levested

Den findes i alle typer savanner; urteagtige, buskede og skovklædte, gerne med vandreserver og store friarealer.
funktioner

Familie

suidae

Orden

suidae

Class

Mammalia

drægtighed

170-175 dage

Antal afkom

1-7

P. Bevaring

EEP

diæt

Altædende kost sammensat af urter, rødder, bær, bark og af og til svampe, æg og ådsler samt små pattedyr, krybdyr og fugle. Den mad, der indtages, varierer sæsonmæssigt afhængigt af tilgængeligheden, og denne opportunisme og kostens alsidighed udgør en fremragende strategi, der garanterer deres overlevelse.

Vida

7-11 år

Biologi og adfærd

Dette afrikanske pattedyr, der vejer 50 til 150 kg, kaldes også vortesvin på grund af dets tre par ansigtsvorter, som det bruger til at grave under jorden på jagt efter føde eller under stærke kampe mellem hannerne i parringssæsonen. Med et omfangsrigt og aflangt hoved har vortesvinet øjnene øverst på hovedet for at kunne overvåge løver og leoparder, dets vigtigste rovdyr. For at forsvare sig og grave har den et par veludviklede hugtænder i trynen.

De lever normalt i familiegrupper på omkring 18 medlemmer, som regel består af hunner og deres unger. Hannerne bliver ensomme efter 2 års alderen. Hunnerne yngler en gang om året og får kuld på 1 til 7 individer, selvom der normalt fødes 3 afkom.

De er daglige dyr og har brug for nærliggende vandområder for at køle af fra høje temperaturer. Om natten tager de tilflugt i huler, som regel bygget af oricteropos; hvor de opretholder et varmt miljø, tager tilflugt fra rovdyr og føder deres unger. Nogle gange skifter de huler på udkig efter steder med vandkilder.

Nogle
kuriositeter

Som de fleste dyr etablerer vortesvin kommunikationssignaler indbyrdes. Når de er i fare, løber de hurtigt med halen oppe som et tegn på hengivenhed, gnider de deres ansigtsvorter.

Derudover etablerer de gensidige forhold til fugle, som renser deres kroppe for parasitter.