Bovidae, onderfamilie: Antilopinae
Artiodactyla
Mammalia
Ongeveer 170 dagen.
1
EEP
Herbivoor, op basis van licht verteerbaar plantaardig materiaal en met een kleine hoeveelheid vezels. 80% van hun dieet bestaat uit bladeren van bomen en struiken, 17% komt uit grassen en de rest uit grassen en riet.
17 años.
Kirk's dikdik is de kleinste antilope in Afrika, met een lengte van 55-72 cm van kop tot staart, 30-40 cm hoog bij de schouders en een gewicht van 560-680 gram voor vrouwtjes en 725-795 gram voor mannetjes.
De kleur varieert van geelachtig grijs tot roodbruin op zijn rug en van grijs tot wit op zijn buik. De mannetjes hebben hoorns. Een zeer onderscheidend kenmerk van deze soort is dat de snuit een bepaalde verlenging heeft, zoals een slurf.
Dikdiks zijn schuwe en ongrijpbare dieren, die zich het grootste deel van hun tijd in de struiken verstoppen. Als ze verrast worden, voeren ze snelle zigzagraces uit, genaamd “zik-zik” of “dik-dik”, vandaar hun naam.
De bevolkingsdichtheid bedraagt ongeveer 24 volwassenen per vierkante kilometer. Familiegroepen markeren hun territorium door middel van een proces dat bekend staat als de ‘ontlastingsceremonie’, waaraan het vrouwtje en het mannetje deelnemen. Territoriale conflicten komen niet vaak voor, maar af en toe komen ze voor.
Ze voeden zich voornamelijk in twee perioden, van zonsopgang tot halverwege de ochtend en van halverwege de middag tot zonsondergang. Hoewel ze erg klein zijn, zijn hun metabolische behoeften erg hoog. Ze consumeren meer voedsel per kilogram lichaamsgewicht dan andere grotere herbivoren .
In sommige delen van zijn verspreidingsgebied wordt zwaar op de Kirk's dikdik gejaagd vanwege zijn huid, die wordt gebruikt bij de productie van handschoenen. Om één handschoen te maken is de huid van een heel dier nodig.