Gruidae
kraanvogelachtigen
Gevogelte
28-31 dagen.
2-5
EEP
Het zijn generalistische alleseters, ze voeden zich voornamelijk met graankorrels, ze kunnen zich ook voeden met kleine planten, kleine ongewervelde dieren, zoals insecten, weekdieren, duizendpoten of schaaldieren, en kleine gewervelde dieren, zoals vissen, amfibieën of reptielen.
20-25 jaar.
Hoewel het een soort is die niet migreert, maakt hij wel dagelijkse en seizoensbewegingen van enkele tientallen kilometers in zijn verspreidingsgebied.
Hun broedseizoen vindt plaats tijdens het regenseizoen, van mei tot december in de westelijke populaties en van juli tot januari in de oostelijke, en ze nestelen in paren in gebieden van 0,5-1 km2.
Tijdens het droge seizoen, wanneer ze zich niet voortplanten, komen ze samen in grote groepen van enkele honderden individuen.
Het verlies en de achteruitgang van hun natuurlijke habitat, als gevolg van de drooglegging van wetlands voor omzetting in akkerland, industriële vervuiling, brandstichting en de bouw van industriële installaties en dammen, vormen hun grootste bedreigingen.
Net als de grijshalskraanvogel slapen ze 's nachts in bomen, waardoor ze aanvallen door roofdieren vermijden.