Ringstaartmaki

Maki catta

Gemeenschappelijke naam

Ringstaartmaki

leefgebied

In tegenstelling tot andere maki's die het grootste deel van hun tijd in bomen doorbrengen, brengt de ringstaartmaki veel tijd op de grond door. Als leefgebied geven ze de voorkeur aan galerijbossen en struiken van het geslacht Euphorbia, hoewel ze ook in andere soorten bossen en oerwouden van Madagaskar kunnen leven.
Kenmerken

Familie

Lemuridae

Orden

primaten

Klasse

Mammalia

dracht

120-135 dagen

Aantal nakomelingen

1 individu of tweeling

P. Natuurbehoud

EEP

Dieta

Ze voeden zich met fruit, bladeren, bloemen, kruiden en soms insecten.

vida

Ongeveer 27 jaar in het wild en 30 jaar in gevangenschap

Biologie en gedrag

Het meest opvallende kenmerk van deze primaat die endemisch is in Madagaskar is zijn lange staart met zwart-witte ringen, die wel 60 cm lang kan zijn. Het heeft een grijze vacht, een witte buik, een donkere snuit en zwarte vlekken rond de ogen. Het zijn boom- en landdieren, hoewel ze het grootste deel van hun tijd op de grond doorbrengen en vooral 's ochtends actief zijn.

De ringstaartmaki is een van de meest territoriale maki's die er bestaat en markeert zijn ruimte door de geur die hij afgeeft door zijn staart tegen donkere klieren aan de binnenkant van de onderarm te wrijven. Door de staart te schudden wordt de geur verspreid. Hij leeft in sociale groepen van tussen de 6 en 24 individuen, waarbij het vrouwtje altijd het mannetje domineert. De baby's blijven gewoonlijk ongeveer twee weken na de geboorte vastklampen aan de buik van de moeder, daarna verplaatsen ze zich naar de rug van de moeder. Groepsleden communiceren met behulp van verschillende vocalisaties om te waarschuwen voor potentiële roofdieren of om de groepscohesie te behouden.

Het is een bedreigde soort. De staat van instandhouding is in gevaar, voornamelijk als gevolg van het verlies van zijn leefgebied als gevolg van ontbossing en menselijke nederzettingen. Er zijn programma's om natuurlijke habitats en het fokken in gevangenschap te beschermen die dit probleem proberen op te lossen.

Sommige
curiosa

Deze unieke dieren in Madagaskar hebben merkwaardige kenmerken, zoals de aanwezigheid van klauwen aan de tweede vinger van hun achterpoten, die ze gebruiken voor hun verzorging. Bovendien kan het worden gezien in ontspannende posities, zoals tijdens een rustig zonnebad.