Afrikaanse maraboe

Leptoptilos crumeniferus

Gemeenschappelijke naam

Afrikaanse maraboe

leefgebied

Hij leeft in een grote verscheidenheid aan habitats, van droge savannes, graslanden en vlaktes, moerassige gebieden, oevers van rivieren en meren en andere wetlands.
Kenmerken

Familie

Ciconiidae

Orden

ciconiiformes

Klasse

Gevogelte

dracht

30 dagen.

Aantal nakomelingen

2-3 eieren.

P. Natuurbehoud

ESB

Dieta

Ze voeden zich voornamelijk met aas en visresten die door mensen zijn weggegooid, maar in de tweede plaats voeden ze zich ook met levende prooien, zoals vissen, termieten, kreeften, kikkers, hagedissen en slangen, ratten en muizen en vogels.

vida

25 jaar in het wild en tot 44 jaar in gevangenschap.

Biologie en gedrag

Gezellige vogel die reproductieve kolonies vormt. Bouw nesten in bomen met behulp van takken en stokken. De kuikens worden erg laat geboren en hebben meer dan drie maanden nodig om hun eerste vlucht te maken. Het broedseizoen vindt plaats tijdens het droge seizoen, wanneer het niveau van de vijvers laag is en de kuikens gemakkelijk op onder meer kikkers en kleine vissen kunnen jagen.

Volwassenen zijn voornamelijk aaseters, hoewel ze ook op levende prooien jagen. Door hun lange snavel kunnen ze niet ontvleesd worden, dus moeten ze vlees stelen van andere aaseters. Ze grissen het vlees van de gieren en houden ze op afstand totdat ze tevreden zijn. Soms leven ze van het afval dat in de buurt van de dorpen wordt gestort en dragen zo bij aan de netheid van de steden.

Dankzij de hoekige zak die ze onder hun enorme snavel hebben, kunnen ze geluiden uitzenden, die als lokmiddel en tijdens de verkering zullen worden gebruikt.

Dankzij zijn krachtige vlucht kan hij aanzienlijke hoogten bereiken en profiteren van de opstijgende warme luchtstromen. Ze vliegen meestal in groepen en glijden majestueus, met hun hoofd naar achteren. Het is een zeer rusteloze, sluwe en waakzame vogel; Het gaat altijd van de ene naar de andere kant en wordt bijna nooit helemaal stil.

Sommige
curiosa

De maraboe is zeer goed bestand tegen gevangenschap en is zeer gemakkelijk te temmen. Ondanks zijn onaantrekkelijke uiterlijk heeft hij prachtige veren op zijn staart.

Duizenden werden opgejaagd om hun veren naar Europa en Amerika te exporteren met als doel damesjurken en -hoeden te versieren. Tegenwoordig zijn de meeste van deze veren afkomstig van in gevangenschap levende maraboes.