Giraffen
Artiodactyla
Mammalia
Ongeveer 450 dagen.
1
EEP
Bladeren, takken en bloemen voornamelijk van verschillende soorten acacia.
10-15 jaar oud in het wild en 20-27 jaar oud in gevangenschap.
Deze Afrikaanse herkauwer is het hoogste bekende dier en bereikt een hoogte van 6 meter. Dankzij de lange nek van giraffen en de voorpoten die langer zijn dan de achterpoten, kunnen ze de hoogste bladeren van de bomen bereiken, waardoor voedselconcurrentie met andere herbivoren wordt vermeden. Het feit dat je zo'n lange nek hebt, is ook gunstig om overzicht te hebben over de savanne en zo mogelijke gevaren te vermijden.
De vacht van giraffen is geel met grote onregelmatige vlekken van licht- of donkerbruin. De vlekken op de nek en benen zijn kleiner. Deze kleur helpt hen zichzelf te camoufleren in de savanne, hun omgeving te simuleren en mogelijke roofdieren te vermijden. Ze slapen niet meer dan 5 minuten per keer en zijn kwetsbaar voor leeuwen en hyena's als ze hun nek laten zakken om water te drinken.
Deze soort wordt ernstig met uitsterven bedreigd als gevolg van verwoestijning van zijn leefgebied en stroperij. Er wordt geschat dat er nog ongeveer 500 exemplaren in het wild leven.
Giraffen vormen soms een waarschuwingsreferentie voor andere dieren. Door overzicht te hebben over het territorium kunnen ze in groepen rennen voordat er gevaar dreigt. Dit zorgt ervoor dat veel dieren tegelijk met de giraffen rennen voordat ze roofdieren detecteren.
Het hart van een giraffe, dat meer dan 10 kg kan wegen, moet ongeveer tweemaal de normale bloeddruk van een groot zoogdier genereren om de bloedstroom naar de hersenen tegen de zwaartekracht in te houden. Daarom hebben ze in het bovenste deel van de nek een complex drukregelsysteem dat overtollig bloed in de hersenen voorkomt wanneer de giraffe zijn hoofd laat zakken om te drinken.