waterbok

Kobus ellipsiprymnus ellipsiprymnus

Gemeenschappelijke naam

waterbok

leefgebied

Hij leeft in savannegebieden waar hij de voorkeur geeft aan grasvlakten dichtbij waterbronnen.
Kenmerken

Familie

Bovidae-onderfamilie: Antilopinae

Orden

Artiodactyla

Klasse

Mammalia

dracht

Ongeveer 270-285 dagen.

Aantal nakomelingen

1

P. Natuurbehoud

Dieta

De kobo is een dier dat erg afhankelijk is van water; het voedt zich met een grote verscheidenheid aan kruidachtige planten van verschillende lengtes. Hun dieet is zeer rijk aan eiwitten.

vida

18 años.

Biologie en gedrag

Kobo's hebben lange lichamen en halzen, maar korte benen. Hun haar is ruw en lang en vormt kleine manen in de nek. Ze hebben kleuren die variëren van grijs tot bruin, die donkerder worden naarmate ze ouder worden. Het onderste deel van de poten is zwart en ze hebben een zeer karakteristieke witte ring aan de achterkant van hun achterhand. Alleen de mannetjes hebben een paar zware, zeer geringde hoorns, die bijna een meter lang kunnen zijn. Hij is een geweldige hardloper, maar zoekt het liefst zijn toevlucht in het water als hij gevaar voelt.

Het heeft klieren die een afscheiding produceren met een waterdichte werking en een sterke muskusachtige geur. Het lijkt erop dat dit aroma het vlees doordringt, vooral dat van oude mensen, en het onsmakelijk maakt voor leeuwen, hyena's en luipaarden.

Ze leven in grote gebieden die worden gedeeld door veel vrouwen en niet-territoriale mannen. De omvang van het verspreidingsgebied hangt af van de kwaliteit van het leefgebied, de bevolking en de leeftijd van de individuen, en wordt groter naarmate ze gezonder en jonger zijn. De verschillende gebieden kunnen elkaar overlappen en kuddes vormen met gemiddeld 5-10 individuen; er is geen vaste hiërarchische rangorde.

De activiteit van kobo's wordt beïnvloed afhankelijk van het seizoen, de habitat, de weideomstandigheden of de afstand tot water, dus als de omgevingsomstandigheden droger zijn en er minder water beschikbaar is, hebben ze meer rust nodig.

Sommige
curiosa

Het aantal roofdieren in het verspreidingsgebied heeft ook een aanzienlijke invloed op de activiteit en het aantal individuen in de populatie.

Hun roofdieren zijn voornamelijk leeuwen, hyena's en luipaarden, die over het algemeen pasgeborenen aanvallen.

Hij is gemakkelijk te temmen, hoewel de onaangename geur die door zijn huid wordt afgegeven hem tot een onaangename metgezel maakt. Het vlees is niet eetbaar voor mensen.