Cercopithecidae
primaten
Mammalia
163-167 dagen.
1
EEP
Fruit, inclusief vlees en zeer harde fruitschillen, zijn hun hoofdvoedsel. Ze voeden zich ook met zaden, bladeren en kleine ongewervelde dieren.
18 jaar in het wild en 27 jaar in gevangenschap.
Deze vriendelijke primaten behoren tot het geslacht Cercocebus, waarbinnen we 6 verschillende soorten vinden. Dit geslacht staat bekend als de ‘oogstreepapen’ vanwege hun witte streep bovenop hun ogen. Witgekroonde mangabeys hebben een bruine tot grijze vacht met witte onderkanten van hun ledematen.
Over het algemeen hebben ze de neiging om in groepen met meerdere mannen of vrouwen te leven, waar de concurrentie tussen aangrenzende groepen meestal erg agressief is. Groepen kunnen uit maximaal 95 personen bestaan. Ze leven meestal in galerijbossen, palmbossen, mangroven en moerassige gebieden. Deze plaatsen dienen als toevluchtsoord wanneer ze een roofdier detecteren. Ze gaan meestal om met boomapen om zich te voeden met de vruchten die ze laten vallen.
Met hun viervoetige voortbeweging zijn het dagelijkse en zeer aardse primaten, die 70% van de dag op de grond doorbrengen. Ze hebben zeer krachtige kaken die ze gebruiken om de doppen van noten te kraken die andere dieren niet kunnen kraken.
Seksueel gedrag begint vóór de leeftijd van een jaar. Jonge mannetjes kunnen geslachtsrijpe vrouwtjes drie keer langer bevruchten dan volwassen mannetjes.
Ze hebben karakteristieke witte oogleden waarvan de bewegingen hen helpen communiceren. Ze zenden ook krachtige geluiden uit om contact te houden en zo mogelijke gevaren of indringers te kunnen melden.
Deze mangabeys zijn, afgezien van de mens, de enige primaten die met lepra kunnen worden besmet.