Juli 12 2017

In 10 dagen tijd worden er bij BIOPARC twee zebraveulens geboren

Het concentreren van de geboorte van de nakomelingen van dezelfde kudde in een paar dagen is een overlevingsstrategie van veel soorten.

In minder dan 10 dagen Er zijn twee Grant's zebra's geboren in BIOPARC Valencia en in beide gevallen waren ze vanaf de volgende ochtend al te zien in hun verblijf in de Sabana, instinctief de rest van de kudde volgend. Net als andere herbivoren kunnen de jongen vanaf het eerste moment staan, lopen en indien nodig zelfs rennen, bijvoorbeeld vanwege de aanwezigheid van roofdieren. In het Valenciaanse park tonen ze dit rusteloze karakter met spelletjes en rondrennen, hoewel ze beschermd blijven door de groep en vaak aan de uiers van hun moeder zogen.

Grant's zebra met kalf bij BIOPARC

Zodra ze worden geboren, zijn de strepen van zebra's donkerbruin en wit en naarmate de dagen verstrijken, beginnen ze hun onmiskenbare zwart-wit te krijgen. Met deze functie kan het publiek de baby's onderscheiden, zelfs als ze een paar dagen na elkaar zijn geboren. Elke zebra heeft bovendien een uniek streeppatroon, zoals een vingerafdruk, hoewel deze met het blote oog veel minder waarneembaar is.

Het is gebruikelijk dat zebrababy’s zo’n kort tijdsverschil hebben en dat is de afgelopen jaren ook al gebeurd in het Valenciaanse park. Dit komt omdat ze hun baby’s meestal tussen de lente en de zomer krijgen. het synchroniseren van geboorten als een natuurlijke kuddebeschermingstechniek. Zo beschermen ze als groep hun jongen. het vergroten van de waarschijnlijkheid de soorten overleven.

Bij BIOPARC Valencia wordt dit natuurlijke gedrag gereproduceerd en vanaf het eerste moment zijn de zebraveulens zichtbaar voor het publiek.

Grant's zebra's met hun nakomelingen bij BIOPARC

De groep zebra's die de Afrikaanse savanne van BIOPARC Valencia bewoont, bestaat uit één mannetje, drie vrouwtjes en twee nakomelingen. Een man geboren op 27 juni en de laatste op 5 juli, waarvan het geslacht nog onbekend is. Ze wonen in een behuizing met meerdere soorten samen met neushoorns, struisvogels, maraboes en ibissen, die voorzichtig en nieuwsgierig naderen om de nieuwe bewoners te verwelkomen.

Vrouwtjes kunnen vanaf de leeftijd van 3 jaar hun eerste kalf baren en hun draagtijd duurt praktisch 12 maanden; meestal wordt er per geboorte slechts één veulen geboren. Bij mannen begint de voortplantingsperiode gewoonlijk pas als ze 5 of 6 jaar oud zijn.

Deze ondersoort van Grant's zebra wordt gevonden in de IUCN Rode Lijst (Internationale Unie voor het behoud van de natuur) verkeert in een staat van minste zorg, hoewel de trend aangeeft dat de bevolking afneemt. Met een levensverwachting van ongeveer 38-40 jaar bestaat zijn leefgebied uit savanne- en kruidachtige vlaktes van zeeniveau tot hoogten van meer dan 4.000 meter. Omdat ze dagelijks moeten drinken, blijven ze niet verder dan een halve dag lopen van waterbronnen verwijderd. Hun dieet bestaat uit gras, harde stengels en soms bladeren of schors van bomen en struiken. Ze hebben een grote hoeveelheid voedsel nodig, dus het is niet ongebruikelijk dat ze ongeveer 20 uur per dag aan het grazen zijn.

vond je het leuk?
Het nieuws?

Deel het!

bridge
al dag