BIOPARC neemt via het internationale fokprogramma actief deel aan het behoud van de blesbok die op de rode lijst van bedreigde soorten staat.
Vanochtend tijdens het bezoek aan BIOPARC was het mogelijk om te kijken het mooiste moment van de wilde natuur. De komst van een nieuw leven Het vond plaats in het volle zicht van de mensen die door de ruimte liepen die de savanne herschept. Een verrassing en een grote emotie bij het aanschouwen van de geboorte van een blesbok (Damaliscus pygargus phillipsi). Net als in een ‘live’ documentaire begon een van de vrouwtjes in de kudde rond 11 uur in de ochtend tekenen van bevalling te vertonen. Dit dier en een ander vrouwtje bevonden zich in een gereserveerd gedeelte van de omheining, omdat het technische team van BIOPARC Valencia de voortgang van de zwangerschap in de gaten hield en op de geboorte wachtte. Deze bijzondere zorg is erop gericht garanderen het maximale welzijn van de dieren in zo’n delicate tijd.
Mensen die vandaag het Valenciaanse park bezochten, waren ontroerd om getuige te zijn van de geboorte van deze karakteristieke Afrikaanse antilope, die in de 19e eeuw op de rand van uitsterven stond.
De groep die BIOPARC huisvest, is opgenomen in een internationaal programma voor het behoud van de soort en zij vormen het acht individuen: het broedende mannetje, vier volwassen vrouwtjes, twee nakomelingen van vorig jaar en de pasgeborene. De blesboks bestaan naast elkaar in BIOPARC's recreatie van de Afrikaanse savanne met de giraffen; bijzondere vogelsoorten zoals de jabirús, de heilige ibis en de Kaapse wintertaling; en drie andere soorten antilopen: kobo's, impala's en Thomson's gazellen. Blesbokken zijn gemakkelijk te onderscheiden door de opvallende witte aftekeningen die we op hun gezichten zien die contrasteren met het roodbruine van hun lichaam, en doordat zowel mannetjes als vrouwtjes lange, gebogen liervormige hoorns hebben. Dit hele leven op de savanne speelt zich af onder het toeziend oog van de leeuwen die hen observeren vanaf de rotsen van het Kopje.

De blesbok Het zijn dagdieren die het grootste deel van de ochtend en de middag grazen, terwijl ze tussen de middag en de nacht rusten. De draagtijd bedraagt ongeveer 240 dagen, ze krijgen gewoonlijk één kalf per geboorte en zijn over het algemeen geconcentreerd in de laatste fase van de lente, eind juni of begin juli. Ze staan op de rode lijst van de IUCN (International Union for Conservation of Nature), ze liepen in de 19e eeuw ernstig gevaar met uitsterven vanwege de massale jacht, waardoor de populatie in de natuur terugliep tot slechts ongeveer tweeduizend individuen. Dankzij natuurbehoudsinspanningen hebben veel populaties zich hersteld en bevinden ze zich vandaag de dag in een stabiele situatie.
