Lemuridae
primater
Mammalia
90-102 dager
3
EEP
De lever hovedsakelig av frukt, nektar og pollen. I den tørre årstiden, når det er mangel på mat, lever de også av blader, blomster og frø.
18-20 år i naturen, opptil 25 år i fangenskap.
De er store lemurer, med en hale på ca 60-65 cm. Den dominerende pelsfargen er mørkebrun, med bukregionen, halen, snuten og bena svarte. I tillegg har de en hvit flekk på halsen og noen ganger små lysere områder på hæler, snute og siffer. Hunnene er litt større enn hannene.
Det er en hovedsakelig dagaktiv art og lever i sosiale grupper på 2 til 16 individer der hunnen er den sentrale kjernen. De er ganske territorielle dyr, som aggressivt forsvarer plassen sin mot andre grupper av rødkragede lemurer. Territoriell markering utføres også gjennom urin. For å kommunisere bruker de omtrent 12 forskjellige vokaliseringer.
Denne lemuren er truet, og anses for å ha svært høy risiko for utryddelse på grunn av tap av habitat og jakt; som tilfellet er med de fleste av disse malagasiske primatene. Menneskelige bosetninger genererer avlingsfelt og beiteområder for husdyr som ødelegger det naturlige habitatet til lemurene.
Rødhalslemurer har kjertler på håndleddene, gjennom hvilke de slipper ut lukt som etterlater sporet på tregrener for å markere territoriet deres. I tillegg hjelper den lange halen dem med å bevege seg mellom trærne. På den annen side har de tånegler som de bruker til å stelle seg selv og medlemmene i gruppen deres.