Hvitkronet Mangabey

Cercocebus lunulatus

Vanlig navn

Hvitkronet Mangabey

habitat

Hovedsakelig terrestriske, de bor i galleriskoger, palmelunder, mangrover og sumpområder.
funksjoner

Familie

Cercopithecidae

Orden

primater

Klasse

Mammalia

Svangerskap

163-167 dager.

Antall avkom

1

P. Bevaring

EEP

Diet

Frukt, inkludert kjøtt og veldig harde fruktskall, er hovedmaten deres. De lever også av frø, blader og små virvelløse dyr.

Vida

18 år i naturen og 27 år i fangenskap.

Biologi og atferd

Disse vennlige primatene tilhører slekten Cercocebus, hvor vi finner 6 forskjellige arter. Denne slekten er kjent som "øyestripe"-aper på grunn av deres hvite stripe på toppen av øynene. Hvitkronede mangabeyer har brun til grå pels med hvit underside av lemmene.

Generelt har de en tendens til å leve i grupper med flere menn eller flere kvinner der konkurransen mellom nabogrupper vanligvis er svært aggressiv. Grupper kan bestå av maksimalt 95 personer. De bor vanligvis i galleriskoger, palmelunder, mangrover og sumpområder. Disse stedene tjener som tilfluktssted når de oppdager et rovdyr. De assosierer seg vanligvis med arboreal-aper for å mate på fruktene de slipper.

Med firbeinte bevegelse er de daglige og veldig terrestriske primater, og tilbringer 70 % av dagen på bakken. De har veldig kraftige kjever som de bruker til å knekke skall av nøtter som andre dyr ikke kan knekke.

Seksuell atferd begynner før en alder av ett år; unge hanner kan stige kjønnsmodne hunner tre ganger lenger enn voksne hanner.

Noen
kuriositeter

De har karakteristiske hvite øyelokk hvis bevegelser hjelper dem med å kommunisere. De avgir også kraftige vokaliseringer for å holde kontakten og dermed kunne rapportere om mulige farer eller inntrengere.

Disse mangabeyene er de eneste primatene, bortsett fra mennesket, som kan bli infisert med spedalskhet.