Groapă

Cryptoprocta ferox

Denumirea comună

Groapă

Habitat

Fosa locuiește în toate zonele de pădure ale insulei Madagascar (umede și uscate), de la nivelul mării până la altitudini de 2600 de metri.
caracteristici

Familie

Eupleridae

comandă

Carnivore

clasă

Mamifere

Gestaţie

90 zile

Numărul de descendenți

2-4

P. Conservare

EEP

dietă

Principalul prădător al Madagascarului, se hrănește cu mamifere mici, păsări, reptile, amfibieni și insecte. Lemurii reprezintă mai mult de jumătate din dieta lor.

Vida

Ani 20

Biologie și comportament

Cu blană brun-roșcată, corpul alungit, musculos și agil; Fossa este cel mai mare carnivor endemic din Madagascar și prădătorul dominant al insulei. Dimensiunea sa este similară cu cea a două pisici domestice, iar masculul este puțin mai mare decât femela. Aspectul său este asemănător cu cel al unei pisici de junglă, de fapt, multă vreme a fost clasificată printre feline, dar chiar descinde dintr-un fel de zibetă.

Este în primul rând arboricol, deși este confortabil și pe pământ. Poate alerga cu viteză mare și poate cățăra cu ușurință în copaci datorită mușchilor săi puternici, a cozii lungi și a unghiilor retractabile puternice, care servesc drept prindere. Sunt animale solitare și teritoriale. Atât femela, cât și masculul își marchează teritoriul prin secreții din glandele parfumate puternice. Tind să fie nocturne, mai ales la vânătoare, deoarece au vedere foarte acută, precum și miros și auz.

Omul este principalul prădător al fosei. De obicei, o vânează pentru a împiedica să se hrănească cu animalele sale, cum ar fi bibilicile și alte animale. Acest lucru, împreună cu distrugerea habitatului sălbatic al Madagascarului, plasează șanțul într-o stare de conservare amenințată.

Unele
curiozitati

Femelele au un rit de împerechere curios. O singură femelă ocupă exclusiv un loc înalt într-un copac și se împerechează cu mai mulți masculi timp de o săptămână. Apoi o altă femelă îndeplinește același rit.