Suricata

suricatta suricata

Denumirea comună

Suricata

Habitat

Zone deschise și semiaride, adesea stâncoase și pajiști. Ei trăiesc în vizuini foarte extinse ale lor sau ale altor mamifere mici, cu mai multe intrări și camere unde temperatura rămâne mai stabilă și mai confortabilă decât în ​​afara.
caracteristici

Familie

Herpestidae

comandă

Carnivore

clasă

Mamifere

Gestaţie

70-80 zile.

Numărul de descendenți

3.

P. Conservare

EEP

dietă

Insectivore, în special gândaci, arahnide și larve de centipede, se hrănesc ocazional și cu vertebrate mici (inclusiv șopârle și șerpi mici), ouă și fructe.

Vida

Aproximativ 10 ani.

Biologie și comportament

Suricatele sunt manguste sociale care trăiesc în grupuri familiale. Mai multe grupuri de familie se pot uni și forma un grup. Sunt foarte teritoriali, apărându-și teritoriul de alte grupuri de suricați. Aceste grupuri sunt formate din perechi reproducătoare (una per familie) și descendenții acestora.

Masculii marchează teritoriul cu glandele lor parfumate anale. Cu ajutorul ghearelor lor neretractabile, ei sapă pământul în căutarea hranei. În timp ce grupul caută hrană, mai multe suricate, numite santinele, sunt cu ochii pe orice prădători care se apropie. Prădătorii sunt detectați după mirosul lor, iar în acel moment santinelele emit un sunet de avertizare către celelalte suricate pentru a se ascunde în vizuinile lor. Când va trece ceva timp după avertisment, santinelele vor fi primele care vor ieși să vadă dacă prădătorul a plecat, caz în care îi anunță pe ceilalți pentru a continua să caute hrană.

Îngrijirea între suricate întărește legăturile sociale. Masculii adulți migrează adesea în alte grupuri. Indivizii nereproductivi ai grupului sunt dedicați îngrijirii puilor. Datorită acestui fapt și că au grijă de indivizi adulți și bolnavi, se spune că sunt animale extrem de altruiste.

Meerkats creează vizuini cu rețele subterane autentice cu intrări multiple pe care le abandonează doar în timpul zilei, când caută hrană.

Prădătorii naturali ai acestor animale sunt de obicei vulturi, șoimi sau șacali.

Unele
curiozitati

Modelul în dungi de pe spatele lor este unic pentru fiecare suricată, la fel ca amprentele noastre.

Dacă sunt reci, își pot regla temperatura corpului acoperindu-și o zonă din burtă, care nu are multe fire de păr, pe stânci sau stând la soare.

Nou-născuții nu pot urina fără încurajarea mamei lor.

Deși sunt animale diurne, sunt active doar în prezența soarelui, dacă plouă, rămân în vizuinile lor.