bucătăria de apă

Kobus ellipsiprymnus ellipsiprymnus

Denumirea comună

bucătăria de apă

Habitat

Trăiește în zonele de savană unde preferă câmpiile înierbate aproape de sursele de apă.
caracteristici

Familie

Subfamilia Bovidae: Antilopinae

comandă

Artiodactile

clasă

Mamifere

Gestaţie

Aproximativ 270-285 de zile.

Numărul de descendenți

1

P. Conservare

dietă

Kobo este un animal foarte dependent de apă, se hrănește cu o mare varietate de plante erbacee de diferite lungimi. Dieta lor este foarte bogată în proteine.

Vida

18 år.

Biologie și comportament

Kobo au corp și gât lung, dar picioare scurte. Părul lor este aspru și lung, formând coame mici pe gât. Au culori care variază de la gri la maro, care se întunecă odată cu vârsta. Partea inferioară a picioarelor este neagră și au un inel alb foarte caracteristic pe spatele sferturilor posterioare. Doar masculii au o pereche de coarne grele și foarte inelate, care pot măsura aproape un metru lungime. Este un mare alergător, dar preferă să se refugieze în apă când simte pericolul.

Are glande care produc o secretie cu actiune hidroizolatoare cu miros puternic de mosc. Se pare că această aromă pătrunde în carne, în special pe cea a bătrânilor, și o face neapetisantă pentru lei, hiene și leoparzi.

Ei trăiesc în zone mari împărtășite de multe femele și masculi non-teritoriali. Mărimea ariei sale de răspândire depinde de calitatea habitatului, a populației și a vârstei indivizilor, fiind cu atât mai largi cu cât aceștia sunt mai sănătoși și mai tineri. Diferitele zone se pot suprapune, formând efective cu o medie de 5-10 indivizi în aceste grupe nu există un rang ierarhic stabilit.

Activitatea kobosului este afectată în funcție de anotimp, de habitat, de condițiile de pășune sau de distanța față de apă, așa că atunci când condițiile de mediu sunt mai uscate și există mai puțină disponibilitate de apă, aceștia trebuie să se odihnească mai mult.

Unele
curiozitati

Numărul de prădători din aria sa de răspândire afectează semnificativ și activitatea sa și numărul de indivizi din populație.

Prădătorii lor sunt în principal lei, hiene și leoparzi, care atacă în general nou-născuții.

Se îmblânzește cu ușurință, deși mirosul neplăcut emanat de pielea lui îl face un companion neplăcut. Carnea sa nu este comestibilă de către oameni.