Denim

Mandrillus leucophaeus

Denumirea comună

Denim

Habitat

Jungle și păduri; Pot fi păduri tropicale, păduri de galerie și păduri de munte.
caracteristici

Familie

Cercopithecidae

comandă

primate

clasă

Mamifere

Gestaţie

179-182 zile.

Numărul de descendenți

1

P. Conservare

EEP

dietă

Omnivore, rădăcini, tuberculi, fructe, lăstari și alte plante sunt completate de melci, viermi, insecte, broaște, șopârle, șerpi, șoareci și alte mamifere mici.

Vida

Se estimează că are peste 28 de ani.

Biologie și comportament

Se remarcă prin coada redusă la un ciot, fața neagră, asemănătoare cu cea a unui câine, fără păr și înconjurată de peri albi și, la masculi, prin fesele fără păr, de culoare albastru-violet. Urechile sunt negre, iar blana este maro cenușiu cu nuanțe de verde măsliniu. Femelele, pe lângă faptul că sunt mai mici, le lipsește culoarea pe fese. Lungimea sa este de aproximativ 66 până la 70 cm, greutatea masculului este de aproximativ 20 kg, în timp ce o femelă cântărește aproximativ 12,5 kg.

Are obiceiuri diurne și este semiterestră. Trăiește în principal pe podeaua pădurii, căutând prin stratul de frunze hrana căzută de la speciile de copaci.

Diurnă, arboricole și terestre. Masculii sunt mai terestre decât femelele și juvenilii. Mersul său este patruped.

Are un sistem social unimale, grupuri de un mascul cu un grup de femele, un mascul poate avea mai mult de 20 de femele. Masculii migrează și pot rămâne solitari.

În pauză, exercițiile se angajează în binecunoscuta manevră de „facilitare socială”: deparazitarea reciprocă. Pentru a-și încuraja femelele să facă o astfel de muncă, masculul dominant le atinge ușor pe crupă și începe o scurtă deparazitare, scotocind prin blana lor, ceea ce are virtutea de a-și stimula partenerul la o sarcină căreia îi va dedica mult mai mult timp și meticulozitate. . decât masculul.

Căscă frecvent, arătându-și caninii extraordinari. Deși nu este o amenințare directă, căscatul pare să servească la sublinierea puterii și agresivității masculului dominant.

Vocalizările sunt foarte frecvente și includ un „pârâit” puternic. Nu a fost posibil să se estimeze întinderea zonei sale de reședință, dar se crede că are o zonă de hrănire destul de restrânsă.

Unele
curiozitati

Este una dintre cele mai amenințate primate din Africa.

Omul este principalul său prădător. Vulturul încoronat și leopardul sunt, probabil, cei mai de temut prădători naturali ai săi.