Boa de Duméril

Acrantophis dumerili

Denumirea comună

Boa de Duméril

Habitat

Duméril Boa trăiește în pădurile uscate, dar nu se limitează la habitate intacte. Populațiile au fost găsite în habitate foarte degradate, cum ar fi pădurile de eucalipt sau satele, întâlnite întotdeauna de la nivelul mării până la 1.300 m altitudine. Se găsesc și în savana situată în zonele muntoase centrale ale insulei.
caracteristici

Familie

Boidae

comandă

scuamate

clasă

reptilă

Gestaţie

6 – 8 luni.

Numărul de descendenți

De la 6 la 13 descendenți.

P. Conservare

dietă

Se hrănește cu vertebrate terestre sălbatice și păsări domestice.

Vida

Nu a fost găsit.

Biologie și comportament

La fel ca majoritatea membrilor familiei Boidae, este un șarpe destul de robust, care poate atinge 1,8 metri lungime. Are benzi gri și maro cu semne negre care se întind pe tot corpul.

Este în general terestru, solitar și, ca majoritatea boaelor, este ovovivipar, astfel încât ouăle eclozează în corpul mamei și se nasc ca urmași complet independenti.

Deși indivizii mai tineri sunt în principal nocturni, în cazul adulților, nu există un model de activitate în timpul zilei sau nopții. În mod normal, vânează noaptea, deoarece profită de scăderea temperaturii pentru a detecta căldura emisă de prada sa, prin găurile sensibile la căldură din jurul gurii. Se hrănește cu mamifere mici pe care le ucide învârtindu-și corpul în jurul lui și sufocându-le în inelele sale.

Amenințările cu care se confruntă această specie includ distrugerea pe scară largă a habitatului care a avut loc în Madagascar pentru agricultură sau pășunatul animalelor. În unele zone, șerpii sunt capturați pentru hrană, iar pieile sunt folosite pentru comerțul cu piele, sau sunt considerați un semn de ghinion deoarece sunt prădători ai păsărilor domestice.

Unele
curiozitati

Probabil din cauza prezenței reduse a prădătorilor mari pe insula Madagascar, Boas-ul lui Duméril au puii mai mici decât alți boa constrictor, permițând puilor să fie mai mari la naștere. În acest fel, ei evită să fie mâncați de prădătorii mai mici.