elefantul din savana africană

Loxodonta africană

Denumirea comună

Elefant african

Habitat

Savană uscată și zone de tufături, unde agricultura este marginală.
caracteristici

Familie

elefantidae

comandă

proboscidea

clasă

Mamifere

Gestaţie

640-660 zile

Numărul de descendenți

1

P. Conservare

EEP

dietă

Erbivore generaliste, se hrănesc cu o mare varietate de ierburi și material erbacee, inclusiv rădăcini, frunze, fructe, ramuri, scoarță și semințe.

Vida

50-70 ani

Biologie și comportament

Consumând 5% din greutatea corporală în 24 de ore, elefantul african de savana este cel mai mare mamifer terestre existent. Masculii adulți pot cântări aproximativ 7 tone, măsoară 4 m înălțime și 6-7 m lungime (inclusiv trunchiul). Inteligența sa uimitoare este faimoasă, deoarece are un creier grozav. Capul este mare, iar trunchiul musculos îi compensează greutatea. Trompa elefantului are o sensibilitate atât de fină încât să culeagă o frunză cu mare delicatețe și, în același timp, este extraordinar de puternică, cât să doboare un copac.

Turmele de elefanți sunt matriarhale. Sunt formați din femele înrudite și din descendenții lor de diferite vârste. Cea mai în vârstă femeie este cea care conduce grupul. Masculii adulți sunt solitari, cu excepția perioadei de împerechere, dar nu se îndepărtează prea mult de familia lor și sunt capabili să-i recunoască.

Elefanții adulți nu au dușmani naturali. De obicei mor de foame în jurul vârstei de 70 de ani, când dinții lor se uzează complet și nu pot mânca mâncare. Principalul lor prădător este omul, deoarece îi vânează pentru comercializarea așa-zișilor lor colți (sunt cei doi incisivi foarte dezvoltați). Din acest motiv este o specie aflată în stare de conservare pe cale de dispariție.

Unele
curiozitati

Elefanții au plăcuțe pe tălpile picioarelor prin care sunt capabili să perceapă vibrațiile făcute de membrii grupului ca mijloc de comunicare, de femele ca un apel la împerechere și pot chiar detecta cutremure.