flamenco european

Phoenicopterus roseus

Denumirea comună

flamenco european

Habitat

Trăiesc de preferință în zone lacurilor puțin adânci, foarte sărate și alcaline, aproape întotdeauna aproape de coastă. Au fost observate și în lagunele și lacurile vulcanice.
caracteristici

Familie

Phoenicopteridae

comandă

Phoenicopteriformes

clasă

Păsări

Gestaţie

30-32 zile

Numărul de descendenți

1

P. Conservare

dietă

Nu sunt selectivi în alimentația lor, se hrănesc cu tot ce este captat în procesul de filtrare; bacterii și microorganisme, viermi, nematode, moluște, crustacee, insecte și larve și chiar vertebrate, cum ar fi peștii mici și materia vegetală.

Vida

Aproximativ 25 de ani în sălbăticie și până la 30 de ani în captivitate.

Biologie și comportament

Cu o fizionomie curioasă, flamingo are gâtul și picioarele foarte lungi în comparație cu restul păsărilor. Acesta și ciocul său ciudat presupun adaptări la mediul în care trăiesc aceste animale, ape puțin adânci. Ciocul extraordinar și specializat al flamingo-ului este alcătuit din numeroase lame care prind hrana, filtrănd micile plante și animalele pe care le prinde.

Culoarea roz a acestui flamingo se datoreaza pigmentilor continuti de microorganismele cu care se hraneste. În plus, această colorare este esențială pentru a stimula reproducerea lor.

Este una dintre cele mai sociabile păsări, fiind capabilă să formeze grupuri de până la un milion de indivizi, pe măsură ce se reunesc pentru a se reproduce, dând naștere unei curte colective colorate care dă loc copulării și construcției de cuiburi de noroi. În ele depun un singur ou alb, alungit, pe care îl incubează aproximativ 30 de zile, atât masculul, cât și femela.

Puii sunt hrăniți cu un lapte special produs de ambii părinți, ceva excepțional la păsări. La trei luni bebelușii sunt capabili să zboare.

În perioadele în care nu se reproduc, populațiile din Africa sub-sahariană tind să se disperseze în lacurile sărate și zonele umede din estul și sudul continentului, în mod similar, populațiile asiatice se deplasează din zonele lor de reproducere din lacurile din interior spre zonele umede de coastă. În ambele cazuri sezonul de reproducere urmează ploilor și formează mari colonii mixte cu populații de flamingo mai mic (Phoeniconaias minor).

Populațiile din regiunea palearctică sunt parțial migratoare și se deplasează în mod regulat spre sud în regiuni mai calde când sosește iarna. Indivizii nereproductivi pot rămâne în zonele lor de iernat pe tot parcursul anului. Aceste populații se reproduc din martie până în iunie în colonii mari.

Indivizii juvenili tind să facă mișcări nomadice sau mișcări parțiale de migrație în întreaga lor zonă, ca răspuns la modificările nivelului apei sau a disponibilității hranei.

Unele
curiozitati

Flamingii tolerează foarte bine schimbările de temperatură, frecventând locurile care ajung la 60ºC, condiții de nelocuit pentru aproape orice altă vertebrată.

Aceste animale rămân de obicei pe un picior mult timp, chiar și atunci când dorm, în timp ce celălalt rămâne ascuns sub abdomen. Această poziție previne pierderea căldurii.