suide
suide
Mamifere
170-175 zile
1-7
EEP
Dieta omnivora compusa din ierburi, radacini, fructe de padure, scoarta si ocazional ciuperci, oua si carapace, precum si mamifere mici, reptile si pasari. Alimentele ingerate variaza sezonier in functie de disponibilitate acest oportunism si versatilitatea dietei constituie o strategie excelenta care le garanteaza supravietuirea.
7-11 ani
Acest mamifer african, care cântărește între 50 și 150 kg, mai este numit și focac, datorită celor trei perechi de negi faciali, pe care le folosește pentru a săpa sub pământ în căutarea hranei sau în timpul luptelor puternice dintre masculi în timpul sezonului de împerechere. Cu capul voluminos si alungit, focoasa are ochii in varful capului pentru a putea monitoriza leii si leoparzii, principalii sai pradatori. Pentru a se apăra și a săpa, are o pereche de colți bine dezvoltați în bot.
Ei trăiesc de obicei în grupuri familiale de aproximativ 18 membri, de obicei formate din femele și puii lor. Bărbații devin solitari după vârsta de 2 ani. Femelele se reproduc o dată pe an și au puii de la 1 până la 7 indivizi, deși de obicei se nasc 3 pui.
Sunt animale diurne și au nevoie de zone de apă din apropiere pentru a se răcori de temperaturile ridicate. Noaptea se refugiază în vizuini, construite de obicei de oricteropos; unde mențin un mediu cald, se refugiază de prădători și își nasc puii. Uneori schimbă vizuini căutând locuri cu surse de apă.
La fel ca majoritatea animalelor, fococii stabilesc semnale de comunicare între ei Când sunt în pericol, aleargă repede cu coada în sus, ca semn de afecțiune, își freacă negii faciali.
În plus, ei stabilesc relații mutualiste cu păsările, care își curăță corpul de paraziți.