gâscă de Nil

Alopochen aegyptiacus

Denumirea comună

gâscă de Nil

Habitat

Își petrece cea mai mare parte a timpului în râuri, pâraie, lacuri, iazuri și zone umede, întotdeauna în pajiști, pajiști și câmpuri de cultură, evitând zonele dens împădurite.
caracteristici

Familie

Anatidae

comandă

Anseriformes

clasă

Păsări

Gestaţie

28-30 zile.

Numărul de descendenți

5-12.

P. Conservare

dietă

În principal erbivore pe lăstarii de iarbă, boabele de cultură și frunzele tinere, își completează dieta cu o mare varietate de insecte mici, viermi terestre și broaște.

Vida

Până la 14 ani în captivitate.

Biologie și comportament

Gâsca de Nil se caracterizează prin faptul că are un gât lung, picioare lungi și un cioc puternic roz și pete maro în jurul fiecărui ochi. Partea superioară a aripilor și a capului sunt maro, în timp ce restul corpului are nuanțe mai deschise. Partea inferioară a aripilor este albă și verde.

Cu o înălțime de 63 până la 73 cm și o greutate cuprinsă între 1,5 și 2,3 kg, au o anvergură considerabilă a aripilor de aproximativ 38 cm în medie.

Deși femelele sunt ceva mai mici decât masculii, nu există dimorfism sexual, așa că nu se pot distinge sexual prin aspectul lor exterior. O problemă separată este sunetul pe care îl produc, în timp ce masculii scot fluierături aspre, femelele scot un sunet de bătaie asemănător cu cel al altor rațe.

În condiții normale, gâștele de Nil sunt animale tăcute și rezervate, dar în timpul sezonului de reproducție situația se schimbă complet, masculii devin foarte agresivi și efectuează ritualuri de curte elaborate în care produc sunete puternice. Sunt monogame și își construiesc de obicei cuiburile printre vegetație, în gropi sau pur și simplu pe pământ.

Din punct de vedere social, ei rămân în grupuri mici pe tot parcursul anului până la începerea sezonului de reproducere. Deși sunt în primul rând sedentari, se deplasează de la un corp de apă la altul dacă în intervalul lor are loc o perioadă de secetă.

Unele
curiozitati

Gâștele de Nil înoată, călătoresc și se hrănesc în stoluri. Traiul în grupuri poate fi o strategie defensivă împotriva prădătorilor, deoarece cu cât sunt mai mulți indivizi, cu atât este mai probabil să tragă un semnal de alarmă în cazul unui atac. Prădătorii lor includ lei, gheparzi, hiene, crocodili și vulturi.