gallipato

Pleurodeles waltl

Denumirea comună

gallipato

Habitat

Ocupă habitate de tip mediteranean care includ păduri, păduri și culturi. În general, se găsește în iazuri, lacuri, șanțuri, mlaștini, fântâni și pâraie, cu sau fără vegetație acvatică.
caracteristici

Familie

salamandridae

comandă

caudata

clasă

amfibii

Gestaţie

Ouăle eclozează în 2 sau 3 săptămâni după depunere, în funcție de temperatura apei.

Numărul de descendenți

Femela depune între 800 și 1.500 de ouă pe plante și pietre scufundate.

P. Conservare

dietă

Este o specie carnivoră, care se hrănește cu larve de insecte, nevertebrate acvatice, mici crustacee, larve și ouă de amfibieni și anelide. Ocazional, se pot hrăni cu carne și materii vegetale.

Vida

Poate trăi între 8 și 12 ani în sălbăticie și până la 20 de ani în captivitate.

Biologie și comportament

Gallipato este un endemism ibero-magrebi și cel mai mare urodele din Peninsula Iberică și poate măsura până la 30 cm lungime, deși media este între 15 și 25 cm.

Femelele își depun ouăle în grupuri atașate de vegetația subacvatică sau de roci de fund, care vor ecloziona după 2-3 săptămâni. Larvele galipatului, care trăiesc acvatic, trebuie să acumuleze o serie de modificări, precum dezvoltarea membrelor, resorbția branhiilor externe și dezvoltarea plămânilor, până la finalizarea procesului de metamorfoză.

La adulți, pe parcursul anului se pot distinge două faze: una terestră și cealaltă acvatică. În faza acvatică pielea este subțire și netedă la aspect, iar pe coadă are o creastă a pielii care va dispărea în faza terestră, în care pielea se va schimba și ea la un aspect mai aspru și mai îngroșat. Cu toate acestea, durata fiecărei faze este foarte variabilă și unele populații chiar petrec întregul an în apă.

Unele
curiozitati

Are un mecanism de apărare unic la amfibieni: coastele sale pot ieși din lateral, devenind impregnate cu secreții toxice, evitând astfel să fie ingerate de un prădător. De fapt, pe laterale se pot observa 7 până la 11 protuberanțe maro sau portocaliu în care sunt adăpostite capetele coastelor.

Acest mecanism de apărare caracteristic, adăugat la faptul că locuiește de obicei sursele de apă pentru vite și alte animale, dă sens denumirii sale din Valencia: „ofegabous” (sufocă taurii).