Mhorr Gazelle

Nanger doamna mhorr

Denumirea comună

Mhorr Gazelle

Habitat

În partea de vest a Africii de Nord, gazela Mhorr se găsea de obicei în stepa de munte uscată și zonele de stepă ierboasă.
caracteristici

Familie

bovidee
Subfamilia: Antilopinae

comandă

Artiodactile

clasă

Mamifere

Gestaţie

intre 174-202 zile

Numărul de descendenți

1

P. Conservare

EEP

dietă

Animal de pășunat, se hrănește în principal cu frunze de salcâm, ierburi dure și aspre, tufișuri și boabe de mei.

Vida

12 ani în sălbăticie și până la 19 ani în captivitate.

Biologie și comportament

Gazela Mhorr este cea mai mare dintre cele trei subspecii de gazele doamne, ajungând la 70 kg în greutate. Cu picioare fine și un gât lung și zvelt, are o haină strălucitoare, care se caracterizează prin faptul că atât fața, partea inferioară a corpului, cât și o petă caracteristică în zona gâtului sunt albe, în timp ce restul corpului. Are o culoare maro-roscat intens. Spre deosebire de celelalte subspecii, această manta maro acoperă întregul spate.

Atât masculii, cât și femelele au o pereche de coarne inelate care măsoară între 20 și 40 cm. Sunt mai scurte și mai subțiri la femele și cresc curbate până capătă o formă de „s” caracteristică.

Pe lângă grosimea și lungimea coarnelor, masculii și femelele diferă și ca mărime și greutate, masculii fiind ceva mai mari și mai grei.

Sunt animale sociale care trăiesc în turme în care există un mascul dominant care își arată și semnalează statutul rămânând departe de restul grupului sau frecându-și coarnele de tufișuri și ierburi. În plus, atunci când își arată puterea, își folosește coarnele într-o manieră amenințătoare, mișcându-și capul de parcă ar încerca să se angajeze într-o luptă cu alți masculi.

În timpul sezonului de împerechere, masculii efectuează diferite etape pentru a atrage atenția partenerului lor, cum ar fi sărituri, ridicarea nasului, adoptarea unor posturi drepte, lovirea cu labele din față sau atingerea, ciugulirea sau linsul femelei cu botul. Femelele, la rândul lor, atunci când sunt receptive, merg de obicei în cerc, efectuează virajele elegante sau țin coada ridicată pentru a indica că sunt gata să se împerecheze.

Atunci când o gazelă Mhorr detectează și localizează un prădător, aceasta adoptă o postură alertă și de multe ori călcă puternic pe pământ, merge în cerc, se răsucește pe flancuri sau pufnește pentru a-i avertiza pe membrii grupului său. Bine adaptați să alerge rapid, principala lor strategie de apărare este să fugă.

Unele
curiozitati

Când se hrănesc, ei stau adesea pe picioarele din spate pentru a ajunge la cele mai înalte frunze ale copacilor. În plus, ei sunt capabili să obțină cea mai mare parte a apei de care au nevoie de la plantele pe care le mănâncă.

Din cauza vânătorii nediscriminate, gazela Mhorr a dispărut în sălbăticie. Existența sa astăzi se datorează eforturilor profesorului José Antonio Valverde, care în 1975 a recuperat și transferat câteva exemplare din vechea Sahara spaniolă în Centrul de Salvare a Faunei Saharanești (CRFS), dependent de Consiliul Superior pentru Cercetări Științifice (CSIC) și că a fost creat în mod expres în Almería pentru a adăposti această specie și alte specii sahariene.

Descendent din cei 11 „refugiați sahrawi” ai profesorului Valverde, astăzi există o populație de 300 de exemplare care trăiesc în 10 instituții zoologice europene, 11 nord-americane și 1 sud-africană. Cazul gazelei Mhorr este un exemplu al importanței reproducerii în captivitate și a cooperării dintre grădinile zoologice și instituțiile publice.

Până în prezent, au fost realizate 5 inițiative de reintroducere în Maroc (Parcul Național Bou-Hedma și Domaine Royal R'Mila), Senegal (Rezervația Faunică Guembeul și Rezervația Faunică Ferlo Nord) și Tunisia (Parcul Național Bou Hedma).