Girafade
Artiodactile
Mamifere
Aproximativ 450 de zile.
1
EEP
Frunze, ramuri și flori în principal din diferite specii de salcâm.
10-15 ani în sălbăticie și 20-27 de ani în captivitate.
Această rumegătoare africană este cel mai înalt animal cunoscut, ajungând la 6 metri înălțime. Gâtul lung al girafelor și picioarele din față care sunt mai lungi decât picioarele din spate le permit să ajungă la cele mai înalte frunze ale copacilor, evitând competiția alimentară cu alte ierbivore. Faptul de a avea un gat atat de lung este benefic si pentru a avea o privire de ansamblu asupra savanei, evitand astfel eventualele pericole.
Blana girafelor este galbenă, cu pete mari neregulate de culoare maro deschis sau închis. Petele de pe gât și picioare sunt mai mici. Această colorare îi ajută să se camufleze în savană, simulând mediul lor și evitând posibilii prădători. Ei nu dorm mai mult de 5 minute la un moment dat și sunt vulnerabili la lei și hiene atunci când își lasă gâtul în jos pentru a bea apă.
Această specie este în pericol grav de dispariție din cauza deșertificării habitatului său și a braconajului. Se estimează că au rămas aproximativ 500 de exemplare în sălbăticie.
Girafele oferă uneori o referință de avertizare pentru alte animale. Având o vedere de ansamblu asupra teritoriului, ei pot alerga în grupuri înaintea oricărui pericol. Acest lucru face ca multe animale să alerge în același timp cu girafele înainte de a detecta prădătorii.
Inima unei girafe, care poate cântări mai mult de 10 kg, trebuie să genereze aproximativ de două ori presiunea arterială normală a unui mamifer mare pentru a menține fluxul de sânge către creier împotriva gravitației. Prin urmare, în partea superioară a gâtului, au un sistem complex de reglare a presiunii care previne excesul de sânge în creier atunci când girafa își lasă capul în jos pentru a bea.