Gorila de câmpie vestică

Gorila gorila gorila

Denumirea comună

Gorila de câmpie vestică

Habitat

Se găsește de obicei la marginile pădurilor, pădurilor secundare, pădurilor riverane și poienilor junglei.
caracteristici

Familie

Hominidae

comandă

primate

clasă

Mamifere

Gestaţie

260 zile.

Numărul de descendenți

1

P. Conservare

EEP

dietă

Un procent foarte mare din alimentația sa este vegetariană, ingerând o cantitate mare de plante erbacee, fructe, tufișuri, plante cățărătoare și seva. Ei mănâncă și termite, dar la un procent mai mic în comparație cu legumele.

Vida

Aproximativ 50 de ani

Biologie și comportament

Gorilele sunt în principal terestre și patrupede, deși s-au observat puii (care sunt mai ușoare) sărind din ramură în ramură.

Cu obiceiuri folivore, gorilele trebuie să petreacă mult timp hrănindu-se pentru a obține aportul energetic necesar greutății corporale. Din aceasta cauza nu parcurg distante mari, cel mult aproximativ 2 km pe zi. Se hrănesc ziua și seara și se odihnesc câteva ore la prânz. Noaptea își creează cuiburi în copaci pentru a dormi, asta îi ține departe de pământul rece și de pericolele pe care le aduce noaptea.

Gorilele nu au un sezon de împerechere marcat. Ei trăiesc în grupuri sociale foarte stabile, de obicei de la 5 până la 10 indivizi. Grupurile sunt hareme compuse dintr-un mascul, femele și descendenții lor. Masculul este de obicei numit „silverback” datorită nuanței argintii pe care o au în acea zonă. Femelele tinere părăsesc de obicei grupul în care s-au născut pentru a se alătura altora. Masculii juvenili părăsesc, de asemenea, grupul pentru a-și forma propriul harem și astfel au acces la femele fertile pentru reproducere. Când un mascul a reușit să-și formeze propriul harem, va rămâne în el pentru totdeauna, atâta timp cât știe să-l apere de alți masculi.

Îngrijirea, ca la toate primatele, ajută la stabilirea și întărirea legăturilor sociale ale grupului, deși nu este la fel de comună printre gorile ca la alte specii de primate.

Numărul de gorile din Africa este în scădere din cauza pierderii habitatului. Ființele umane taie fără măsură pădurile în care acestea și alte animale trăiesc. În plus, populația africană crește atât de mult încât invadează zonele în care trăiau anterior aceste animale. O altă amenințare este vânătoarea. Cererea de „carne de bush” și cererea mare pentru carnea acestor animale înseamnă că gorilele sunt în vizorul vânătorilor.

Unele
curiozitati

Gorilele sunt cele mai mari primate care trăiesc astăzi. Sunt foarte inteligenți, pot învăța foarte repede și pot folosi instrumente pentru a obține mâncare.