hiena dungi

Hiena hiena

Denumirea comună

hiena dungi

Habitat

Hiena dungă populează regiuni aride, semiaride și deschise, inclusiv savane, pajiști, zone umede, păduri și zone de arbuști muntoase. Ei evită pădurile și tufișurile dese, precum și deșertul deschis.
caracteristici

Familie

hyaenidae
Subfamilia: Hyaeninae

comandă

Carnivore

clasă

Mamifere

Gestaţie

90 zile.

Numărul de descendenți

Pute de 1 până la 5 pui.

P. Conservare

EEP

dietă

Este o specie preponderent scavenger. Se hrănește în principal cu cadavrele vertebratelor mari (atât carne, cât și oase) și deșeuri umane și își poate completa dieta cu fructe, insecte și animale mici de vânătoare (iepuri de câmp, rozătoare, reptile și păsări).

Vida

Se estimează că au o speranță de viață de aproximativ 10-12 ani în sălbăticie, putând ajunge la 24 de ani în captivitate.

Biologie și comportament

Hiena dungi este aproape strict nocturnă, deși poate fi activă ocazional în primele și ultimele ore ale zilei. Sunt considerați solitari deoarece se hrănesc singuri și sunt rar văzuți în grupuri. Deși se pare că organizarea sa socială se schimbă între diferitele populații. În unele zone (cum ar fi Asia Centrală), aceștia sunt organizați în mici grupuri familiale formate dintr-o pereche de adulți (mascul și femela) și descendenții lor, care pot proveni din puii diferite. Adulții și urmașii mai mari colaborează aducând hrană pentru frații mai mici. Pe de altă parte, în Africa sub-sahariană este solitar, dar în comitatul Laikipia (Kenya) pot forma grupuri de până la patru adulți (o femelă cu mai mulți masculi) care împart același spațiu și pot fi găsiți odihnindu-se împreună. în timpul zilei. Femelele sunt intolerante cu alte femele și dominante asupra masculilor.

Ei folosesc în mod normal peșteri sau alte crăpături stâncoase ca bârlog, deși pot folosi și vizuini de pământ (excavate de femele sau vizuini abandonate ale altor specii). Masculii nu petrec de obicei mult timp în vizuini, așa că îngrijirea puilor revine în principal femelelor. Puii se nasc cu ochii si urechile inchise, fiind mai imaturi decat puii de hiena patata. Încep să părăsească bârlogul după 2 săptămâni și să mănânce carne după 30 de zile, deși femela are grijă de ei și continuă să le alăpteze timp de 1 an.

Pe lângă trupuri, se hrănesc și cu deșeuri umane, așa că în unele sate africane lasă gunoiul afară peste noapte pentru ca hienele să se hrănească. Nu sunt prada preferată a vreunui prădător, dar sunt supuși hienei pătate (mai mari decât ei), permițându-le să-și fure hrana și pot fi chiar strămutate din habitat.

Unele
curiozitati

Ei pot supraviețui perioade lungi fără apă și se hrănesc cu oasele cadavrelor dacă nu mai rămâne carne, deoarece maxilarul lor puternic le permite să le zdrobească cu ușurință și sunt chiar capabili să spargă carapacea țestoaselor.

Au părul lung și îl pot ridica pentru a părea cu 38% mai mare atunci când se simt amenințați.