hipopotam comun

Hippopotamus amphibius

Denumirea comună

hipopotam comun

Habitat

Ape adânci ale râurilor, lacurilor și pâraielor cu stufărișuri și pajiști adiacente.
caracteristici

Familie

Hippopotamidae

comandă

Artiodactile

clasă

Mamifere

Gestaţie

227-240 zile.

Numărul de descendenți

1

P. Conservare

EEP

dietă

Florivore, deși pășesc în principal pe malurile râurilor, au fost văzuți hrănindu-se cu vegetație acvatică și, ocazional, cu carne și animale mici, ca răspuns la restricțiile lor nutriționale. Își folosește buzele subțiri pentru a-și aduce mâncarea la gură.

Vida

40-50 ani.

Biologie și comportament

Supranumit „cal de râu” de către greci, acest gigant semi-acvatic poate sta sub apă până la 6 minute. Are ochii și nasul ridicati, ceea ce îi permite să ia aer și să vadă ce se întâmplă la suprafață, ținând cea mai mare parte a corpului său scufundat.

Hipopotamul obișnuit își petrece cea mai mare parte a vieții sub apă și își crește activitatea pe timp de noapte, când coboară la țărm pentru a pășuna. Datorită naturii lor amfibii, masculii nu apără o porțiune de pământ, ci mai degrabă la câteva sute de metri de malul lacurilor și râurilor în care locuiesc. Gregari, dar nu sociali, masculii concurează între ei pentru a domina turma, folosindu-și colții lungi inferiori drept arme.

Considerat unul dintre cele mai periculoase animale din Africa și în ciuda dietei sale erbivore, hipopotamul comun este cel care provoacă cele mai multe decese umane pe acest continent. Acesta este unul dintre motivele pentru care este amenințată, pe lângă vânătoarea pentru carne și dinții de fildeș. Populația sa a scăzut dramatic în ultimii 15 ani. În unele locuri, cum ar fi Republica Democratică Congo, planurile de conservare implică încercarea de a promova bunăstarea populațiilor umane și economia locală. În plus, în grădinile zoologice sunt stabilite protocoale de reproducere pentru a reintroduce specia în habitatul său natural.

Unele
curiozitati

Deși aceste animale se găsesc în prezent doar în Africa, în trecut erau mai răspândite. Specia acum dispărută de hipopotam ar putea fi găsită în toată Europa și Asia.