Impala

Aepyceros melampus

Denumirea comună

Impala

Habitat

În zonele de savană, unde preferă marginile dintre pajiști și terenurile dense împădurite, deoarece are nevoie de furaje de înaltă calitate, umiditate, umbră și acoperire. Ocupă pajiști în timpul ploilor și terenuri împădurite în sezonul uscat.
caracteristici

Familie

bovidee
Subfamilia: Antilopinae

comandă

Artiodactile

clasă

Mamifere

Gestaţie

Aproximativ 195-200 de zile.

Numărul de descendenți

1

P. Conservare

EEP

dietă

Paște aproape exclusiv în sezonul ploios, când sosește sezonul uscat procentul de ierburi scade la 30% din alimentație și răsfoiește arbuști, plante erbacee, păstăi și semințe.

Vida

13 ani în sălbăticie și până la 17 ani în captivitate.

Biologie și comportament

Arată ca o gazelă, cu spatele maro sau maro-gălbui, mai deschise pe coapte, umeri, gât și cap și mult mai deschise pe laterale. Au urechi cu vârfuri negre, precum și dungi caracteristice pe spate și o linie mediană pe coadă.

Doar masculii au coarne care devin lungi, inguste, cu noduri usor marcate si separate la varfuri. Acestea se arcuiesc mai întâi în sus și în afară, apoi înapoi și în sus.

Femelele formează clanuri de 30-120 de indivizi, cu zone de roaming care se suprapun în mare parte cu zonele clanurilor de femei vecine. Masculii întrețin haremuri de între 15 și 20 de femele cu care să se împerecheze și urmașii lor, ceea ce rupe compoziția efectivelor, care sunt restructurate odată cu încheierea sezonului de împerechere. Turmele singure tind să ocupe zone departe de teritoriile de împerechere.

Deși sunt mai activi în timpul zilei, au ceva activitate nocturnă. În ciuda faptului că sunt gregari, nici femeile, nici bărbații nu formează asociații de durată. Masculii adulți mai sănătoși nu tolerează prezența altor masculi în prezența femelelor în călduri, ceea ce provoacă lupte.

Femelele impala sunt separate de grup înainte de a naște, nașterea având loc de obicei la prânz. După 1 sau 2 zile, mama și nou-născutul se reunesc în turmă unde puii sunt grupați în „pepiniere” unde se joacă, se îngrijesc și se mișcă împreună.

Unele
curiozitati

Impalas folosesc mai multe tehnici anti-pradare, cel mai des intalnit este sa fuga in dezordine pentru a lasa pradatorul in urma sau pentru a-l incurca, pentru asta fac sarituri enorme de pana la 3 metri in orice directie.