Lemur cu guler alb și negru

Varecia variegata variegata

Denumirea comună

Lemur cu guler alb și negru

Habitat

Păduri ploioase.
caracteristici

Familie

Lemuridae

comandă

primate

clasă

Mamifere

Gestaţie

90-102 zile.

Numărul de descendenți

2-6

P. Conservare

EEP

dietă

Este cel mai frugivor lemur care există, alimentația sa fiind în principal pe bază de fructe, deși se hrănește și cu frunze, nectar și semințe în funcție de anotimp.

Vida

19 ani în sălbăticie, până la 28-32 de ani în captivitate.

Biologie și comportament

Au o dimensiune considerabilă și o coadă lungă, de aproximativ 60 cm lungime. După cum sugerează și numele, blana sa este alb-negru. Abdomenul, părțile laterale, coada, membrele și fața sunt de obicei negre; dar acest tipar poate varia în funcție de zona pe care o locuiesc.

Sunt în principal arboricole, deși pot fi observate și în zonele joase. Ei trăiesc în grupuri sociale de 2 până la 10 indivizi, de obicei căutând hrană singuri, revenind mai târziu într-un grup pentru a dormi. Ei comunică, ca toți lemurii, prin vocalizări care reunesc grupul și avertizează asupra posibilelor pericole, precum prezența fosselor, principalii lor prădători.

Este o specie pe cale critică de dispariție, în special din cauza pierderii habitatului său din cauza agriculturii și a prezenței ciclonilor naturali. Vânătoarea este, de asemenea, un factor important care își reduce populația în anumite regiuni.

Unele
curiozitati

Este probabil singura specie de primate care construiește cuiburi exclusiv pentru puii săi, deși aceștia sunt potențial sensibili la prădători. Pe de altă parte, lemurul cu guler alb-negru are al doilea cel mai puternic strigăt dintre toate primatele, cel mai puternic fiind cel al maimuței urlatoare.